mislite o ovome!

Obratite pažnju kako presađujete biljke — MNOGO STVARI JE BITNO: Ove saksije UOPŠTE nisu dobre za CVEĆE?

0

Nije lako održavati cveće na leto, ali ove stavke je jako bitno ispoštovati. 

foto: Julia Blazhuk/Shutterstock
foto: Julia Blazhuk/Shutterstock

Možete u brojnim samoposlugama i cvećarama naći razne rasade, semenje i lukovice koje možete zasaditi i ulepšati vašu terasu pred nadolazeće letnje dane. Sada je pravo vreme da presadite ili zasadite svoje cveće, ali morate napraviti pravi izbor gde ćete ih zasaditi. 

 

Najbolje je da lukovica zasadite zajedno jer će tako duže trajati, jer će se držati zajedno dok ne uvenu tokom zime. S druge strane u saksije zasadaite cvetne vrste, ali ih postavite tako da npr. lale, narcisi, zumbuli, budu ispod kako ne bi opterećivalo saksijsko cveće. 

 

  • Plastične ili glinene saksije

 

Ono šta je sigurno jeste da su plastične saksije lakše za održavanje i da su jedne od najčešćih koje se biraju za svako domaćinstvo, ali se sada u modu vrećaju zemljane i drvene. Međutim, ove saksije jesu skuplje, ali su bolje za cveće. 

 

saksije
foto: Shuterstock
  • Pravilna sadnja

 

Najvažnije je da svaka saksija ili žardinjera na dnu ima rupu za oticanje vode. Na dno saksije stavite krhotine od starih saksija, kamenčiće ili šljunak, pa preko stavite mešavinu zemlje za cveće koju ste kupili u prodavnici ili na pijaci. Ako sami pravite mešavinu, onda stavite baštensku zemlju, malo treseta i malo peska. Zemlju obavezno nakvasite pre sadnje. Ako cveće sadite u saksije bez rupa (keramičke, porcelanske, staklene), što nije preporučljivo, onda biljke manje zalivajte da ne istrunu zbog viška vlage. Radije sadite cveće u posude s rupama, koje ćete potom staviti u veće, ukrasne saksije, u koje će se sliti višak vode.

 

  • Prehranjivanje i zalivanje

 

Da bi cveće lepo cvetalo, morate ga dok ne budu velike vrućine umereno zalivati i prehranjivati, a takođe potrebno je da otklanjate osušeno lišće i procvetale pupoljke. 

 

 

makonda-tracker