Ribanje rerne spada u najmanje omiljene kućne poslove, ali to ne mora da bude tako dugotrajna i naporna obaveza
Gotovo da ne postoji sfera života u kojoj ne koristimo sodu bikarbonu – neki njome rade piling lica, drugi je popiju kad imaju mučninu, a mnogima je ona obavezno sredstvo u čišćenju kuće, pa ne čudi što se soda bikarbona nalazi u mnogim receptima za temeljno čišćenje rerne.
Ukoliko joj se doda sirće, efekat je neverovatan!
Najpre uključite rernu na 250 stepeni, a potom u vatrostalnu činiju ili drugi odgovarajući sud sipajte pet kašika sode bikarbone i prelijte jednim litrom vode. Stavite to u rernu, zatvorite i ostavite na 30-40 minuta.
Potom isključite rernu i sačekajte da ohladi. Masnoća u rerni tada će biti mekša, nakon čega je potrebno da poprskate rernu i staklo devetoprocentnim alkoholnim sirćetom i ostavite još dvadesetak minuta da deluje.
Nakon svega toga prebrišite rernu i bićete zapanjeni učinkom!