SAVETI

MUČI VAS SUV VAZDUH U KUĆI? Ove 4 zdrave metode delovaće pogodno na disajne puteve, umor, raspoloženje...

0

U otklanjanju posledica suvog vazduha u domu pomažu zdrave metode!

foto: Profimedia
foto: Profimedia

1. Posude s vodom na radijatoru


U staklenu posudu nalijte vodu i stavite nekoliko kapi eteričnog ulja lavande, eukaliptusa, čajevca i nane.

Isparavanje vode podići će vlažnost vazduha dok će eterična ulja, koja osim ugodnog mirisa imaju važna antivirusna svojstva, pogodno delovati na disajne puteve, ali i na otklanjanje umora.

2. Provetravanje prostorija


Osnovno pravilo prilikom provetravanja prostorija zimi i povećanja vlažnosti u vazduhu je vreme držanja prozora otvorenim u zavisnosti od spoljašnje temperature.

Tačnije, što je napolju hladnije, manje otvarajte prozore jer čist vazduh koji ulazi u prostoriju trenutno postaje suv i crpi postojeću vlažnost u vazduhu. Rešenje je provetravanje prostorija do tri puta dnevno u kratkim periodima.

3. Veš osušen pored radijatora


Umesto da mokar veš sušite u skrivenim prostorijama, radije ga iskoristite kao prirodni ovlaživač vazduha. Sušilicu stavite što bliže radijatorima, voda iz veša isparavaće i ujedno održavati vlagu u vazduhu pogodnom.

4. Iskuvavanje vode s korom citrusa


U obični lončić stavite vodu i u nju narežite koru narandže ili limuna i pustite na laganoj vatri da ključa. Pare prilikom isparavanja podići će vlažnost vazduha, a miris citrusa podići će vaše raspoloženje.

makonda-tracker