začeće posle 35. godine

Poznate trudnice šalju pogrešnu poruku? Britanska lekarka naterala žene da se zamisle

0
Nakon što je Bijonse objavila da u 35. godini čeka blizance, stručnjak za vantelesnu oplodnju ističe da nije sve onako kako deluje.

 

foto: Profimedia

Stručnjaci kažu da ne mogu sigurno da tvrde da su poznate mame blizanaca začele pomoću vantelesne oplodnje, ali ako jesu a ćute o tome, ženama šalju lošu poruku da je lako prirodno začeti posle 35. godine.

 

Zar se ne sme trenirati posle porođaja? Seka Aleksić održala pravu lekciju svim majkama (VIDEO)

 

Dr Bendžamin Abramov kaže da mnoge zatrudne u kasnim tridesetim godinama prirodnim putem, ali naglašava da je plodnost kod žena povezana sa njihovom starošću.

Plodnost naglo opada nakon 35. godine. Važno je da to znaju da bi mogle da donose prave odluke koje se tiču začetka. Za razliku od muškaraca, koji konstantno proizvode spermu, žene se rađaju sa određenim 'rezervoarom' jajnih ćelija. Ne samo što vremenom opada broj jajnih ćelija, već se pogoršava i njihov kvalitet, koji se nikako ne može povratiti", kaže dr Abramov.

foto: Profimedia

On naglašava da žene mlađe od 35 godina imaju dvostruko više šanse i za uspešnu vantelesnu oplodnju, u poređenju sa onima koje imaju oko 40 godina.

Kada je reč o ženama u tridesetim godinama života koje razmišljaju o osnivanju porodice, savetujem im da razmotre sve manje šanse da zatrudne kasnije, bilo prirodnim putem ili pomoću vantelesne oplodnje. Važno je da to znaju, da imaju sve informacije, kako bi razmotrile najbolje opcije za sebe", dodaje dr Abramov.

 

makonda-tracker