začeće posle 35. godine

Poznate trudnice šalju pogrešnu poruku? Britanska lekarka naterala žene da se zamisle

0
Nakon što je Bijonse objavila da u 35. godini čeka blizance, stručnjak za vantelesnu oplodnju ističe da nije sve onako kako deluje.
foto: Profimedia
foto: Profimedia

Dženifer Lopez rodila je blizance u 39. godini, Maraja Keri u 41, Džulija Roberts u 37, glumica Rebeka Romijin u 36, a tom klubu će se uskoro pridružiti pevačica Bijonse (35).

 

Nikada nije kasno za najlepši životni poklon: Poznate dame koje su postale mame u 5. deceniji (FOTO)

 

Stručnjaci naglašavaju da rađanje blizanaca, naročito u kasnim tridesetim ili ranim četrdesetim godinama života, sugeriše na to da su dame verovatno začele vantelesnom oplodnjom. Naime, kod vantelesne oplodnje začinju se blizanci u jednom od šest slučajeva, dok je kod začeća prirodnim putem to slučaju u jednoj od 80 trudnoća.


Zato upozoravaju da ove poznate ličnosti ženama daju lažnu nadu da je lako zatrudneti prirodnim putem posle 35. godine života.

 

foto: Profimedia

Lekari apeluju na poznate dame da otvoreno govore o tome ako su zatrudnele uz pomoć vantelesne oplodnje jer u suprotnom, čini se kao da ohrabruju žene da kasnije rađaju decu.

 

Ljiljana Jakšić Salveta: Borim se za svoju jedinicu

 

Mnoge se tako nađu u situaciji da je biološki sat otkucao, odnosno ne mogu da zatrudne, a ne mogu sebi ni da priušte odlazak na vantelesnu oplodnju.

 

Dr Irfana Koita naglašava da ne postoji nikakav botoks za jajnike, odnosno oni se ne mogu podmladiti.

Poznate dame koje više nisu u dobrim godinama za reprodukciju ženama šalju drugačiju poruku. Mnoge od njih su išle na vantelesnu oplodnju, koristeći svoje zamrznute jajne ćelije ili donirane ćelije", kaže dr Koita.

Nastavak pročitajte na sledećoj strani

 

makonda-tracker