život porodice

Pokušavate mesecima, a beba nikako da stigne? 10 grešaka koje otežavaju začeće

0

Ovaj spisak je i nas iznenadio!

foto: Shutterstock

Imate seks tačno na dan ovulacije


Ako ste kupili ovulacioni test ili ako proveravate svoju bazalnu temperaturu ili koristite kalendar da biste utvrdili kada su vam plodni dani, verovatno mislite da treba da imate intimne odnose baš tog dana kada vam ovulacija počne, međutim, to može da bude kasno. Nakon ovulacije, jajna ćelija ima 12 do 24 sata da bude oplođena spermatozoidom. Ukoliko niste pogodili kada su vam tačno plodni dani, moraćete da čekate do sledećeg meseca ne bi li pokušali ponovo, jer sperma može u vama da opstane od tri do pet dana. Zato, najbolje je da upražnjavate seks nekoliko dana pre ovulacije, jer ćete tako povećati šanse da ostanete u drugom stanju.

 

Koristite lubrikante


Razmislite dobro sledeći put kada poželite da koristite lubrikante, jer oni mogu negativno da utiču na pokretljivost sperme, kojoj je tako teže da dospe do jajne ćelije. Ako morate da ih koristite probajte sa prirodnim lubrikantima kao što su maslinovo ulje, biljno ulje, ulje za bebe...

 

 

Odmah tražite stručnu pomoć


Posle dva ili tri meseca uzaludnog pokušavanja, lako je biti frustriran. Ipak, to ne znači da odmah treba da pojurite kod stručnjaka kako bi utvrdio šta nije u redu. “Čak i pod idealnim uslovima, savršeno plodni parovi mogu da čekaju i nekoliko meseci da žena zatrudni“, uverava doktor Vud. Ako imate manje od 35 godina, redovne menstrualne cikluse bez ikakvih zdravstvenih problema koji mogu da utiču na plodnost, doktor Vud savetuje da bude strpljivi do godinu dana.

 

foto: Profimedia

Ne tražite stručnu pomoć na vreme


U nekim slučajevima, bolje je odmah da saznate da li uopšte možete dobiti decu. “Ako imate 35 ili više godina, trebalo bi da posetite specijalistu nešto ranije. Nema potrebe da čekate do godinu dana posle bezuspešnog pokušavanja, 6 meseci će biti dovoljno. Isto važi i ako ste mlađi, a imate neredovne menstruacije ili istoriju polno prenosivih bolesti, vanmaterične trudnoće ili neke druge zdravstvene probleme koji mogu da utiču na plodnost.

 

Zanemarujete opšte zdravstveno stanje


Vrlo često, kada parovi žele da dobiju bebu, oni se fokusiraju isključivo na svoje reproduktivno zdravlje zanemarujući osnovno. Važno je da obratite pažnju na vaše zdravlje uopšte, jer stvari poput težine, pušenja, stresa i lekova mogu da utiču na plodnost takođe. Pre nego što se bacite na posao, ne bi bilo na odmet da vi i vaš partner obavite sistematski pregled kako bi na vreme stali na put bilo kakvom problemu koji može da utiče na plodnost.

makonda-tracker