Vaspitavanje dece

Naša stručna saradnica otkriva: Kako roditelji mogu da utiču na to kakve će odnose dete imati kasnije prema prijateljima i drugim ljudima

0
Od samog rođenja na razvoj deteta u velikoj meri utiču ljudi koji su mu najbliži, roditelji pre svega, zatim braća ili sestre, bake, deke, osobe iz neposrednog okruženja, a u nešto starijem uzrastu vršnjaci, kao i druge značajne figure koje su deo njegovog života. Način na koji se roditelji ophode prema detetu i kako pristupaju zadovoljavanju njihovih bazičnih potreba, teme su kojima je potrebno posvetiti posebnu pažnju.

 

Uklapanje u novu sredinu

Svaka promena od značaja predstavlja određeni vid stresa, kako za odrasle, tako i za decu. Slično važi za pozitivne, kao i za negativne promene s kojima se suočavamo. To zapravo podrazumeva da promena zahteva angažovanje pojedinca i prilagođavanje novonastaloj situaciji ili okolnostima.

 

Uklapanje deteta u novu sredinu za njega predstavlja izazov, ne kao nešto strašno sa čim treba da se bori, već kao izazov koji će mu pomoći da se dalje razvija, osnažuje i osamostaljuje. Nešto novo, interesantno i inspirativno. Često roditelji svoju uznemirenost povodom promena prenose, uslovno rečeno, na dete.

 

Ovo istraživanje je privuklo mnogo pažnje stručnjaka: Da li dečaci i devojčice više vole baku ili mamu?

 

Zato je važno da oni ostanu smireni i da o promenama govore i njima pristupaju bez drame i katastrofiziranja. Ukoliko primete da se ne snalaze dovoljno dobro, da se osećaju uznemireno ili nemoćno, poželjno je da se obrate psihologu radi podrške i savetovanja. Trebalo bi dete upoznati s onim što ga čeka, otvoreno odgovoriti na sva njegova pitanja, razjasniti mu nedoumice, biti tu za njega i uz njega.

 

Dati mu podršku, ali ujedno ostaviti prostora da i samo nauči da se izbori sa preprekama na koje nailazi. Na taj način kroz iskustva koja ima tokom odrastanja, uz adekvatnu podršku, dete će se razviti u osobu koja ima dovoljno resursa da se nosi sa svim onim što život jeste.

 

foto: Shutterstock, Profimedia

Sara Džesika Parker: Uvek uz decu

 

Glumica i producentkinja Sara Džesika Parker i njen izabranik Metju Broderik imaju sina Džejmsa Vilkija, a pre sedam godina dobili su i bliznakinje Marion Loretu Elvel i Tabitu Hodž. Iako su oboje uspešne filmske zvezde, slavni roditelji trude se da ne propuste nijedan trenutak u odrastanju svoje dece.

 

Mlada mama bliznakinja koje boluju od Daunovog sindroma hrabro poručila: One su moja snaga, koja me tera da se borim za njihovo bolje sutra (FOTO)

Nismo hteli da uzmemo dadilju koja bi stalno živela s nama, pošto se Metju i ja trudimo da što više učestvujemo u vaspitavanju naše dece. Pravilan odgoj nam je oboma izuzetno važan i ne želimo da se izvlačimo.

 

U čemu je poenta da zasnuješ porodicu u čijem te životu kasnije uopšte nema?" podelila je svoja razmišljanja Parkerova sa čitaocima magazina Vogue.

Piše: Irina Radanović, dipl. psiholog - REBT psihoterapeut

 

foto: Promo

 

makonda-tracker