stalna borba

"Konflikata će uvek biti": Jelena i Novak Đoković otvoreno o braku, vaspitanju dece i greškama koje su pravili

0

Iako u javnosti izgledaju kao da su savršen par, njihova mišljenja i te kako znaju da se razilaze 

Novak i Jelena otvoreno o braku i vaspitanju dece
Novak i Jelena otvoreno o braku i vaspitanju dece foto: Antonio Ahel/ATAImages

Poznati teniser Novak Đoković i njegova supruga Jelena Đoković godinama su u skladnom braku. Oni su jedno drugom velika podrška u profesionalnom i privatnom životu i trude se da se uzdižu u svakom pogledu, pa i u pogledu vaspitavanja dece.

 

Jelena i Novak su se večeras pojavili u Beogradu, gde je Nole sve impresionirao svojim neobičnim stajlingom, na predavanju Mudrost traume. Njih dvoje su tom prilikom odgovarali i na pitanja novinara.

 

Dali su odgovore na pitanja koja interesuju javnost, a tiču se njihovog privatnog života, braka, vaspitanja dece i roditeljstva. 

 

 

- I pre nego što smo postali roditelji, puno smo se bavili ranim razvojem u okviru naše fondacije, tako da smo stekli neke zajedničke uvide kako treba vaspitavati decu. Odnosno kakva pažnja je njima neophodna da bi se razvili u zdrave ljude. Takođe, kao odrasli ljudi, svako od nas je učio šta nama prija i kako veruje da treba da se vodi zdrav život - rekala je Jelena za Blic, pa je dodala:

 

- Kao partneri, mi često pričamo o tome. Naravno da imamo i slaganja i neslaganja, to je prirodno u zdravom odnosu. Mi volimo kada naša deca vide da se mi ne slažemo da nauče kako na zdrav način konflikt može da se razreši. Konflikta će uvek biti.

 

Novak i Jelena se trude da budu što bolji roditelji
Novak i Jelena se trude da budu što bolji roditeljifoto: Antonio Ahel/ATAImages

 

Uprkos činjenici da su veoma radno angažovani, Jelena i Novak se trude da sami vaspitavaju decu, bez mnogo uticaja od stane bake i deke. Neki to opravdavaju, drugi ne, ali Jelena je bila jasna:

 

- Svako ima pravo da izrazi svoje mišljenje, naravno sa poštovanjem da to bude uvaženo. Za sada smo to dobro savladali kao partneri i roditelji.

 

Novak smatra da je Srbija još uvek pomalo zatvorena za temu trauma koje deca mogu da dožive tokom detinjstva. On smatra da da treba biti otvorenog uma i srca, te nekad poslušati ljude koji su stručnjaci u ovoj oblasti.

 

Novak i Jelena su jedno drugom velika podrška
Novak i Jelena su jedno drugom velika podrška foto: Antonio Ahel/ATAImages

 

-Pa ne slažemo se u svemu. Kao što je rekla Jelena to je normalna pojava u jednoj porodici. Dodao bih samo još jednu stvar, kada smo postali roditelji, oni nekako oživljavaju to kako su se njihovi roditelji prema njima ponašali. Kako smo mi proveli detinjstvo, kako smo mi vaspitavani i prosto to je nekako ukorenjeno u naš genetski kod i onda se to odražava na naš način roditeljstva - kaže Nole i dodaje:

 

- Naravno da je bitno imati svest o tome da budemo još bolji nego što su to bili naši roditelji prema nama. Naravno svi mi volimo naše roditelje i oni u datom trenutku rade najbolje što mogu. Razgovor na ovu temu ima za svrhu da se prodube razgovori na temu roditeljstva i naravno traume. Uostalom i drugim tabu temama koje su jako osetljive.

 

Priznali su da i oni greše kao i svi ostali roditelji
Priznali su da i oni greše kao i svi ostali roditelji foto: Antonio Ahel/ATAImages

 

On kaže da svaki roditelj zna najbolje šta je dobro za njegovo dete.

 

- Greške svi pravimo, na njima se uči. Bitna je posvećenost i pažnja koja se na kraju pridaje deci - rekao je Novak Đoković, pa je dodao:

 

- Mi vidimo greške, ima ih stvarno puno. Greška nije razmaziti dete. Dosta stvari je vrlo subjektivno.

 

Bonus video:

 

Kako su nekad izgledale jaslice?

 

 

makonda-tracker