icon-arrowicon-closeicon-commentsicon-galleryicon-nexticon-previcon-searchicon-totopsoc-commentsoc-fbsoc-gplussoc-inssoc-mailsoc-rsssoc-twittersoc-vibersoc-wupsoc-yt

pa-pa, pelenice!

NAVIKAVANJE NA NOŠU NIJE BAUK: 10 trikova koji će vam pomoći da se što pre rešite pelena

Podeli:

Navikanje na nošu je proces koji nimalo nije lak, ali uz par trikova vaš mališan će brzo reći zbogom pelenama i umesto njih zavoleti nošu...

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock


Odluka da je došlo vreme da svoje dete naučite da sedi na noši je najlakši deo ovog, za mnoge roditelje, teškog zadatka, piše Yumama.

 

Da biste što lakše i brže prošli kroz proces, stručnjaci su za vas izdvojili nekoliko saveta.

 

Budite spremni za proces navikavanja

 

Navikavanje na nošu zahteva vremena i energije. Sezona proleće/leto je idealna za to, s obzirom da je vreme toplije, što znači manje odeće, više odmora i dužih dana.

 

 

Isprobajte pelena-gaćice

 

Postoje brojni proizvodi koji olakšavaju proces navikavanja na nošu, a jedan od njih su i jednokratne pelena-gaćice koje se lako navlače i skidaju, baš poput pravih gaćica.

 

Predstavite detetu nošu što pre

 

Upoznavanje deteta sa nošom trebalo bi da se odigra što pre je moguće. Čim vaše dete pokaže prve znake spremnosti kao što su zainteresovanost za toalet, bar dva sata suve pelene i slično, treba da mu pokažete nošu. Demonstrirajte kako ona funkcioniše i bilo bi dobro da dete ima osećaj da je noša njegova. Iz tog razloga dajte mu je kao poklon i izlepite na nju omiljene stikere vašeg mališana.

 

foto: Profimedia

Dete treba da se oseća udobno na noši

 

Ceo proces navikavanja ne bi trebalo da bude stresan za dete, zato bi trebalo da idete korak po korak. Počnite tako što ćete dete naučiti da samo podigne pantalonice, da pere svoje ruke, kao i da pomalo sedi na noši pre nego što počne da je koristi.

 

Ostanite pozitivni i strpljivi

 

Uvek ostaniti pozitivni i strpljivi - navikavanje na nošu zahteva izvesno vreme i neuspesi su neminovni. Pohvale i nagrade mogu da budu od pomoći. Držite decu motivisanom tokom svake faze koju budu prolazili.

 

Budite dosledni

 

Jednom kada svom detetu skinete pelene, nema povratka. Dokazano je da mala deca prolaze kroz proces navikavanja brže ukoliko se nakon pelena-gaćica ne vraćaju ponovo na obične pelene.


Koristite interaktivni pristup

 

Kako biste održali interes deteta, koristite interaktivne pristupe, kao što us igrice, snimci, pesmice, knjige i slično...

 

Igrajte timski

 

Dok se vaše dete navikava na nošu, svi u porodici bi trebalo da učestvuju, od deka i baka do braće i sestara, kao i vaspitača u vrtiću.


Uvek nosite nošu sa sobom

 

Ukoliko izlazite na duže iz kuće ili idete na putovanje, trebalo bi da nabavite prenosivu nošu. Na taj način nećete praviti pauze u procesu navikavanja, što je izuzetno važno. Nema prekida.

 

Koristite motivacione nagrade

 

Male nagrade mogu biti vrlo podsticajne. To ne mora da bude ništa krupno, a deci će svakako značiti i tako će lakše upamtiti šta treba da urade svaki sledeći put.

 

 

Inicijalizacija u toku...