icon-arrowicon-closeicon-commentsicon-galleryicon-nexticon-previcon-searchicon-totopsoc-commentsoc-fbsoc-gplussoc-inssoc-mailsoc-rsssoc-twittersoc-vibersoc-wupsoc-yt

korak po korak

MAME ŠIROM SVETA SE KUNU U NJEGA: Trik za dojenje koji će vam promeniti život

Podeli:

Svaka mama koja doji zna koliki je ponekad problem pronaći položaj u kojem može da uživa (skoro) koliko i beba, a ovaj je vrlo prijatan, naročito noću

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Mame često imaju poteškoće sa pronalaženjem najudobnijeg položaja prilikom dojenja bebe ležeći. Upravo zato izdvajamo za vas nekoliko saveta koji će učiti dojenje u ležećem položaju prijatnim i udobnim, piše Yumama.

 

Prvi korak

 

Obucite se udobno. Odaberite majicu sa otvorom napred namenjenu dojenju. Pre dojenja presvucite i bebu.

 

Drugi korak

 

Lezite na stranu. Odaberite onu koja vam više odgovara. Dušek ili podloga na kojoj ležite bi trebalo da bude čvrsta, ali tako da vam je udobno.

 

Treći korak

 

Postavite jastuk između kolena, koja su pritom savijena. Jastuk ili urolano ćebe kod donjeg dela leđa će vam pružiti oslonac, naročito na počecima dojenja u ovom položaju.


Četvrti korak

 

Glavu spustite na dva deblja, ali ne previše čvrsta jastuka. Trebalo bi da budu postavljeni u prostor između vaše glave i ramena. Ključna stvar je da ne treba vaše rame da se spusti na jastuk, već jastuk na rame.

 

Peti korak

 

Gornji deo vaše donje ruke bi trebalo da bude pod uglom od 90 stepeni u odnosu na vaše telo. Kada pozicionirate bebu, savijte ruku u laktu kako biste je nežno ljuljali ili jednostavno ostavite ispruženu ruku, ili pak njome držite knjigu za čitanje tokom dojenja.

 

dojenje, beba, majčinstvo
foto: Shutterstock

Šesti korak

 

Beba bi trebalo da leži na strani, tako da gleda u vas licem u lice. Glava neka se nalazi ispod vaše ruke, nikako na njoj. Ovo je još jedna ključna stvar prilikom dojenja u ležećem položaju.

 

Sedmi korak

 

Glava vaše bebe bi trebalo da bude u takvom položaju da usta lagano mogu da se prislone na bradavicu donje dojke. Retko kada je potrebno pridržati dojku da je uklonite od bebinog nosa, i većinom je dovoljno blago ljuljanje bebe rukom.


Osmi korak

 

Bilo bi poželjno postaviti urolano ćebe iza bebinih leđa, kako biste sprečili da se beba prevrne i promeni položaj, pa vam tako povredi bradavicu. Pustite bebu da jede onoliko koliko želi na toj strani.

 

Deveti korak

 

Kada vidite da je beba završila sa hranjenjem iz donje dojke, postavite je ka svom kuku, i potapšite po leđima, kako biste joj pomogli da podrigne.

 

Deseti korak

 

Okrenite se na drugu stranu i počnite dojenje drugom dojkom. I vi i beba ćete verovatno zadremati tokom dojenja. Budite sigurni da niste previše obukli bebu i obratite pažnju da ćebence ne pokrije njenu glavu.

 

 

Inicijalizacija u toku...