neželjeni uzroci su brojni

Pritisak može imati SASVIM SUPROTAN efekat: Evo zbog čega NE treba terati dete da pojede SVE IZ TANJIRA

0

U nekim situacijama bi valjalo da zaboravimo na rečenice "jedan zalogaj za mamu, jedan za tatu, jedan za baku/deku/batu/seku"...

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Kada su deca u osetljivom uzrastu od druge do šeste godine, neretko su prilično izbirljiva po pitanju hrane. Tada je važno da roditelji i porodica imaju krucijalnu ulogu kada je u pitanju stvaranje zdravih navika u ishrani.

 

U nekim situacijama bi valjalo da zaboravimo na rečenice "jedan zalogaj za mamu, jedan za tatu, jedan za baku/deku/batu/seku"...

 

Postoje greške koje čini većina roditelja, a ima dobrih razloga zašto nikada ne treba da terate dete da pojede sve sa tanjira, piše Brightside.

 

  • Ne razvija se zdrav odnos sa hranom

 

Dete mora imati priliku da razume kada je gladno ili sito, kao i da razvije intuitivni odnos sa jedenjem. Sami moraju odlučiti koliko žele jesti i kada su im um i telo zadovoljeni.

 

  • Jelo nije merilo uspeha

 

Ne treba hvaliti dete ako jede mnogo. To njima stvara nesigurnost i zbunjenost, posebno ako se ne osećaju gladnima u svakom momentu. Isto tako, ne treba ni grditi ih ako ne jedu sve sa tanjira. Probajte s pitanjem poput: "Vidim da nisi ni probao/la svoj obrok, da li nešto nije u redu?"

 

  • Gojaznost

 

Rizik od gojaznosti se povećava preobilnim obrocima i prejedanjem! Emocionalne ucene često su povezane sa hranom, a osećaj krivice kod deteta često ih može voditi ka prejedanju i prekomernoj težini.

 

  • Telo je njihovo

 

Moraju učiti da upravljaju svojim telom i kao jako mali. Nekada, kada mozak pojačava osečaj sitosti, a roditelj detetu ne da da sluša mozak, to može uzrokovati probleme i slabljenje kognitivnih funkcija, upozoravaju naučnici.

 

  • Averzija

 

Dešava se da deca stvore averziju prema određenoj hrani, što je loše kada krenu da mrze zdravu hranu. Negativna iskustva s hranom koju roditelji forsiraju i pritisak koji se vrši mogu samo da dovedu do toga da dete više ne želi ni da proba zdravo jelo puno vitamina. 


 

 

makonda-tracker