molitva

Veruje se da donosi ISPUNJENJE ŽELJA: Hrišćani slave svetiteljku na čiji se praznik govore posebne reči

0

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici sutra slave Svetu Agripinu, za koju se veruje da donosi zdravlje i ispunjenje želja.

Vernici 6. jula slave Sv. Agripinu
Vernici 6. jula slave Sv. Agripinufoto: Foto_Nikata/Shutterstock

Sveta Agripina, hrišćanska svetiteljka koja je rođena i odrasla u Rimu, živela je od malih novu u skladu s hrišćanskim vrednostima.


Od svoje vere nije odustajala ni dok je mučena sredinom trećeg veka, u vreme cara Valerijana, pa je tako i po izlasku pred sud izrazila svoju veru u Hrista. Nakon toga je tučena dok joj nisu polomljene kosti, a prema predanju, tada ju je iscelio anđeo.


Ipak, preminula je nakon novog mučenja.

Nakon toga su njene mošti prenete na Siciliju, gde su i sahranjene, a na istom mestu je podignuta Crkva Svete Agripine, nakon čega su u 11. veku njene mošti prenete u Carigrad.

 

Sveta Agripina
Sveta Agripinafoto: Mladifilozof/Wikimedia Commons


Verovanja na Svetu Agripinu


Hrišćani su tvrdili da su se kraj njenih moštiju dešavala mnoga čuda, zbog čega se i danas veruje u njihovu čudotvornu moć, kao i da ova svetiteljka donosi ispunjenje želja i zdravlje vernicima.

 

Srpska pravoslavna crkva slavi je 23. juna po crkvenom, a 6. jula po gregorijanskom kalendaru.


Molitva Svetoj Agripini


Veruje se da će muke biti olakšane i iskrene želje realizovane ukoliko se na praznik Svete Agripine izgovore ove reči:

“Ovčica Tvoja Isuse, Agripina, zove silnim glasom: “Tebe Ženiče moj ljubim i tražeći Te stradam, i raspinjem se i sahranjujem u krštenju Tvome. I stradam radi Tebe, da bih carstvovala s Tobom, i umirem za Tebe, da bih živela s Tobom. Primi me kao čistu žrtvu, s ljubavlju žrtvovanu za Tebe.” Njenim molitvama, kao Milostiv, spasi duše naše.”

BONUS VIDEO

Teolog otkrio blagodti i benefite posta

 

makonda-tracker