verski običaji

Šta treba uraditi na VASKRŠNJI UTORAK? Ispoštujte ove običaje i sve će vam u životu KRENUTI NA BOLJE

0

Drugi dan nakon Vaskrsa naziva se Svetli ili Vaskrsni utorak

OBIČAJI NA VASKRŠNJI UTORAK
OBIČAJI NA VASKRŠNJI UTORAK foto: Shutterstock / TsElena

Pravoslavni vernici proslavili su Uskrs, najradosniji hrišćanski praznik, a nakon njega sledi Vaskršnji utorak, na koji se takođe valjaju ispoštovati određeni običaji.

 

Na ovaj dan se nastavalja proslavljanje najvećeg hrišćanskog praznika, kako u Crkvenim bogosluženjima, tako i u domovima. Službe su iste kao i prethodna dva dana.

 

Na ovaj dan posećuju se familija, rodbina, kumovi, goste se i vesele pa se najverovatnije zbog toga ovaj utorak smatra i najboljim u godini. Nekada su se na ovaj dan momci ženili jer je to bilo vreme blagostanja u svakom domu.

 

 

Sedmica posle Vaskrsa - Vodena, kako je još zovu, traje do Tomine nedelje. Srbi veruju da na ovaj današnji utorak, koji se neretko naziva i vodenim, nikako ne valja prati, šiti, krpiti niti išta ukrašavati na muškoj odeći, pogotovo budućih vojnika.

 

Prema predanju, u nedelju pre zore, Marija Magdalena, Marija Jakovljeva, Salomija i neke druge žene pošle su sa spremljenim mirom na Hristov grob.

Veliki kamen kojim je Hristov grob bio zatvoren bio je odvaljen, a grob prazan. Na kamenu je sedeo anđeo Gospodnji, sa licem kao munja i odelom belim kao sneg.

 

NA VASKRŠNJI UTORAK VALJA IĆI U GOSTE
NA VASKRŠNJI UTORAK VALJA IĆI U GOSTE foto: Shutterstock

 

Stražari vojnici bili su ukočeni od straha, a onda im se obratio anđeo: „Ne bojte se, jer znam da Isusa raspetoga tražite. Nije ovde jer ustade, kao što je kazao… Idite brže i kažite učenicima Njegovim da je vaskrsao”.

 

Žene i zbunjeni vojnici-stražari su odmah otrčali u grad da obaveste jevrejske glavare o onom što su videli, a narod se jako obradovao.

 

Zbog toga je jedina stvar koju u ova tri dana vernici moraju da poštuju, to da dele radost sa bližnjima.

 

Narodno verovanje kaže da oni koji se ogluše o ovo jednostavno “pravilo” prkose Bogu i Hristosu i neće im ići u životu “kako treba”.

VODENI UTORAK - običaji

 

U vodenoj sedmici, kako se u narodu naziva prva nedelja po Uskrsu, naročito se priznaju, i po važnosti izdvajaju, Vodeni utorak i Vodena subota.

 

U središnoj Šumadiji se, pak, praznuju tri vodena utorka. To su, osim današnjeg, utorak po Đurđevdanu i utorak po Trojicama. Sva tri utorka, u jeku prolećnih radova u polju, posvećena su vodi, odnosno praznuju se da bi pala kiša, neophodna za rast i rod useva.

 

Po verovanju u Gruži, na vodeni utorak nije valjalo ništa raditi (prati, šiti, krpiti, ukrašavati) na muškoj odeći, pogotovu budućih vojnika.

 

Bonus video:

Kako Mirka Vasiljević farba jaja?

 

makonda-tracker