moćna simbolika

Za srećan, dug i SLADAK BRAK: Mladenčići su obavezan deo trpeze za Mladence, a jedan sastojak im je obavezan (RECEPT)

0

Domaći slatkiš koji se tradicionalno priprema za praznik Mladenci podseća na medenjake, ali je mekaniji i još ukusniji

Mladenčići su slatki kolači s medom koji se tradicionalno prave za praznik Mladenci
Mladenčići su slatki kolači s medom koji se tradicionalno prave za praznik Mladencifoto: sandra.zivkovic, Shutterstock

Mladenci se tradicionalni praznuju 22. marta, a posvećeni su četrdesetorici Mučenika Sevastijskih koji su stradali za hrišćanstvo 320. godine.


Kako su svi mučenici koji su tada posečeni bili mladi muškarci, Srpska pravoslavna crkva obeležava Mladence kao dan mladih supružnika i obeležava se tako što parovi koji su nedavno venčani primaju u svoj dom goste.


Mladenci za svoje goste spremaju posluženje, a neizostavan deo trpeze su mladenčići, slatki kolači koji se mese pred Mladence ili u ranu zoru na dan praznika. U pitanju je kolač koji simbolizuje dug i srećan brak, a zahvaljujući medu, obaveznom sastojku mladenčića, i sladak.

Med, inače, ima važno mesto u srpskoj narodnoj tradiciji i običajima, kao i pčelinji vosak, a oni su bili zastupljeni i među slovenskim plemenima u vreme dolaska na Balkan.

 

Med je obavezan sastojak mladenčića jer simbolizuje sladak brak
Med je obavezan sastojak mladenčića jer simbolizuje sladak brakfoto: Shutterstock

Kako se prave mladenčići?


Sastojci:

 

  • malo mlake vode (za kvasac i šećer)
  • 400 ml kisele vode
  • 900 g brašna
  • 1 kockica kvasca
  • 200 ml ulja
  • 100 grama šećera
  • 1 kašičica soli
  • sok od 1 limuna
  • rendana kora 1 limuna
  • med po ukusu


Priprema

  1. Sipajte malo mlake vode u duboku činiju, pa u to izmrvite kvasac i dobro razmutite. Ostavite pokriveno da se "aktivira", na 10 minuta.
  2. Potom dodajte kiselu vodu koja je odstojala na sobnoj temperaturi, pa potom i ulje, šećer, meda po ukusu, limunov sok i rendanu koru limuna.
  3. Nakon toga, postepeno dodajte brašno, malo po malo, dok ne budete zadovoljni gustinom. Testo ne treba da bude ni previše mekano ni previše tvrdo.
  4. Ostavite da naraste najmanje pola sata, idealno preko noći.
  5. Razvucite testo oklagijom, pa čašom vadite okrugle oblike kao krofnice.
  6. Čačkalicom izbockajte na više mesta, pa premažite mlakom vodom u kojoj se razmutili šećer.
  7. Pecite u rerni zagrejanoj na 200 stepeni oko 15 minuta, odnosno dok ne porumene.
  8. Ispečene mladenčiće premažite medom.

*Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

Ekserti dali savet pri kupovini meda


 

 

 

makonda-tracker