8. marta

Večeras se NEBO OTVARA i budni čekamo ponoć: Slavimo OBRETENJE GLAVE JOVANA KRSTITELJA, a zamišljaju se TRI ŽELJE

2

8. marta vernici slave Prvo i drugo obretenje glave svetog Jovana Krstitelja.

Slavimo Obretenje glave svetog Jovana Krstitelja
Slavimo Obretenje glave svetog Jovana Krstiteljafoto: Adam Jan Figel/Shutterstock

Pravoslavni vernici sutra obeležavaju dan kada je glava Svetog Jovana Krstitelja pronađena, a zatim opet zakopana u zemlju. Ovaj praznik vernici nazivaju Prvo i drugo obretenje glave Svetog Jovana Krstitelja.

 

Prema starim zapisima, Jovan Krstitelj bio je posečen po želji i nagovoru zlobne Irodijade, žene cara Iroda, koji je u to vreme vladao, a stradao je mučeničkom smrću.

 

Sveti Jovan Krstitelj: priča

 

Kada mu je glava odsečena, žena cara Iroda se bojala da ne vaskrsne, pa je tražila da mu ne sahranjuju glavu s telom, već ju je zakopala daleko i duboko.

 

Njena dvorkinja, blagočestiva Jovana, nije mogla da živi s tim saznanjem, pa je glavu tajno odnela u Jerusalim i sahranila na Jeleonskoj Gori.

Kada je car Irod čuo za Isusa Hrista i velika čuda koja je činio, uplaši se i reče: To je Jovan koga sam ja posekao, on ustade iz mrtvih.

 

Kada se jedan vlastelin zamonašio sa imenom Inokentije, nastanio se na Jeleonskoj Gori, tamo gde je glava Krstitelja bila zakopana, pa je, kopajući sebi ćeliju, našao sud i u njemu Krstiteljevu glavu.

 

Celivavši je, on ju je ponovo zakopao na tom istom mestu.

 

Sveti Jovan Krstitelj
Sveti Jovan Krstiteljfoto: Shutterstock / Adam Jan Figel

 

Običaji pred Obretenje glave svetog Jovana

 

Veruje se da se nebo u ponoć tri puta otvara, pa mrtve duše lako ulaze u raj. Stoga, ko sačeka budan ponoć i poželi tri želje, one će mu biti ispunjene.

 

Na ovaj dan se vernici mole i pozivaju na pokajanje kako bi bili dostojni Isusa Hrista. Takođe, na ovaj dan se posti.

 

Veruje se da ne smete da radite nikakve teže poslove. Naročito je rasprostranjeno verovanje da se na ovaj praznik ne diraju noževi niti drugi oštri predmeti kako se ne bi povređivale rane nevino stradalog svetitelja.

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

Bonus video

CRKVA PRIHVATILA MILANKOVIĆEV KALENDAR, SLAVIĆEMO BOŽIĆ 25. DECEMBRA?! Istoričar za Kurir TV: SPC iz ovog razloga ODLAŽE ODLUKU

 

makonda-tracker