sveta mučenica agatija

Ako još niste, obavezno idite do crkve danas: MOLITVA SVETOJ mučenici koju posebno žene treba da pročitaju

0

Sveta mučenica Agatija zaštitnica je žena i onih koji nepravedno stradaju.

Danas se pomolimo svetoj mučenici Agatiji
Danas se pomolimo svetoj mučenici Agatijifoto: fortton/Shutterstock

Danas Srpska pravoslavna crkva proslavlja svetu mučenicu Agatiju.

 

Sveta mučenica Agatija rodila se u porodici imućnih, ali uglednih i dobrih ljudi u Palermu. Priča o njoj govori da je bila jako lepadevojka koja je od malena živela u skladu sa hrišćanskim i moralnim vrednostima.

 

Njen život se promenio kada je car Decije Trajan počeo da goni hrišćane.

 

b je uhvaćena i izvedena na sud pred sudiju Kvintijana. Zbog njene velike lepote, sudija je poželeo da je ima za žen. Mada je to mogla da prihvati i preživi, Agatija je ponudu odbila rekavši da je ona nevesta Hristova.

 

 

Uvređeni sudija ju je stavio na teške muke, te je Agatija bila vezana za drvo, šibana i udarana do krvi. Nakon ovoga, sudija ju je pitao da li želi da se odrekne Hrista i da tako izbegne dalje muke.

 

Na ovo mu je Agatija, prema predanju, odgovorila:

 

Ove muke meni su vrlo korisne, kao što pšenica ne može doći u žitnice pre nego se očisti od pleve, tako ni duša moja ne može ući u Raj, ako telo moje najpre ne bude sokrušeno mukama.

 

Sveta Agatija štiti one koj inepravedno stradaju zbog vere
Sveta Agatija štiti one koj inepravedno stradaju zbog verefoto: PUWADON SANG/Shutterstock

Sudija je tada naredio da Agatiji odseku grudi i bace je u tamnicu, gde je i preminula. Prema predanju, sudija je krenuo do imanja Agatijinih roditelja kako bi ga prisvojio za sebe. Na tom putu, celu svitu su izgazili konji koji su se u jednom trenutku neobjašnjivo razbesneli.

 

Zbog načina na koji je stradala, kao i strašnog mučenja koje je prošla, Sveta mučenica Agatija smatra se zaštitnicom svih onih koji nepravedno stradaju zbog svojih uverenja ili vere.

 

Agatiju poštuju i katolici i pravoslavci, a naročito je pominju žene jer se veruje da će ih ona zaštititi od svake bolesti i boli. Zbog toga danas obavezno prošetajte do crkve. Pomolite se i zapalite sveću u pomen na ovu sveticu. Ovo će vam doneti mir i sreću.

 

Molitva mučenici Agatiji

Ovčica Tvoja Isuse, Agatija, zove silnim glasom: 'Tebe Ženiče moj ljubim i tražeći Te stradam, i raspinjem se i sahranjujem u krštenju Tvome. I stradam radi Tebe, da bih carstvovala s Tobom, i umirem za Tebe, da bih živela s Tobom. Primi me kao čistu žrtvu, s ljubavlju žrtvovanu za Tebe.

Njenim molitvama, kao Milostiv, spasi duše naše.

Bonus video

NAŠA CRKVA JE PRIHVATILA MILANKOVIĆEV KALENDAR, A NE PRIMENJUJE SE IZ JEDNOG RAZLOGA! 

 

makonda-tracker