saveti

BOŽIĆNA ZVEZDA – najlepši poklon u decembru! Značenje i negovanje raskošnog cveta koji simboliše najradosniji praznik

0

Šta pokloniti nekome do koga vam je stalo za Novu godinu i Božić? Ova predivna kućna biljka sjajna je ideja, a krije moćnu simboliku

foto: New Africa/Shutterstock
foto: New Africa/Shutterstock

 

Božićna zvezda (lat. Euphorbia pulcherrima) biljka je iz porodice mlečica koja potiče iz Meksika i Južne Amerike, a njenom postojbinom se smatraju i pojedini delovi Afrike. Zbog svojih raskošnih crvenih cvetova poznat je božićni ukras i biljka koja se često poklanja u danima praznika.


Ona je simbol Božića, odnosno podseća na zvezdu repaticu koja je put trojici kraljeva do novorođenog Isusa Hrista.

 

Za ovaj cvet vezuje se više legendi. Prema jednoj od njih, devojka po imenu Marija bila je isuviše siromašna da bi kupila božićni poklon, pa joj anđeo rekao da pokupi korov s puta. Kada ga je postavila kraj crkvenog oltara, iznikli su predivni cvetovi u obliku zvezde, čije crvene latice simbolizuju raspeće i stradanje Isusovo.

 

Ideja za poklon za Novu godinu i Božić: kućna biljka Božićna zvezda
Ideja za poklon za Novu godinu i Božić: kućna biljka Božićna zvezdafoto: PinkCoffee Studio/Shutterstock

Ipak, postoje i druge boje božićne zvezde (čak oko 200 vrsta!), uglavnom belih, ružičastih i zelenih cvetova, ali je značenje uvek slično. Ova biljka najčešće simbolizuje vedro raspoloženje, uspeh i čistotu, a obično se daruje ženama u vreme Božića, kao i osobama rođenim u decembru.

 

Kako negovati božićnu zvezdu?


Zdrava božićna zvezda je ona koja ima čvrste i mesnate listove tamnozelene boje, čak i pri krajevima. Važno je znati da ona ne podnosi dobro niske temperature, te je ne treba držati na mestima gde ona pada ispod 10 stepeni Celzijusa.


Čim se kupi i iznese napolje, na putu do kuće je treba umotati, a po ulasku unutra je važno staviti je u prostoriju koja se greje, idealno tamo gde je temperatura 18-21 stepena.

 

Božićna zvezda
foto: Ostanina Anna/Shutterstock

Iako je božićnoj zvezdi potrebno svetlosti, ona ne sme da se izlaže direktno suncu, jer će joj tako listovi brzo požuteti.


Zalivanje božićne zvezde je obavezno jednom nedeljno, kada bi trebalo zaliti je i ostaviti da se dobro ocedi, nakon čega se stavlja kraj prozora.


Obično nakon Božića ovaj cvet odbacuje lišće, zbog čega vam se može učiniti da vene i propada. To, srećom, nije slučaj – ona samo završava svoj proces cvetanja. Opalo lišće je potrebno ukloniti i nastaviti s redovnim zalivanjem.


Preporučuje se da se u aprilu ošiša s vrha, nakon čega će se ubrzo pojaviti nove grančice i listovi, a do maja će biti sasvim oporavljena i spremna za ponovno cvetanje.

 

 

makonda-tracker