ispoštujte ih

Ovo su NAJVAŽNIJI OBIČAJI i VEROVANJA za Vaskrs: Evo šta na ovaj dan treba raditi za zdravlje, sreću i spasenje porodice

0

Vaskrs je najveći praznik u istoriji ljudskog roda

foto: Shutterstock / Abrym
foto: Shutterstock / Abrym

U hrišćanskoj religiji Vaskrs se smatra najznačajnijim praznikom i jedinim od najradosnijih dana u godini. Na taj dan Hristos je Vaskrsao i time krunisao sve ranije praznike, počev od Božića do Bogojavljenja, pa sve do Lazareve subote, Cveti i Velikog petka.

 

Vaskrs spada u pokretne praznike i praznuje se posle jevrejske Pashe, u prvu nedelju posle punog meseca koji pada na sam dan prolećne ravnodnevnice, ili neposredno posle nje. Najranije može da padne 4. aprila,a najkasnije 8. maja po novom kalendaru.

 

Za ovaj dan vežu se brojni običaji, a jedan, omiljen i među ženama i među muškarcima, i među mladim i među starima jeste farbanje jaja. Ono se po pravilu farba na Veliki petak i Veliku subotu, a prvo obojeno jaje, ostavlja se na stranu do idućeg Vaskrsa i zove “čuvarkuća”.

 

 

Nedelja je rezervisana za uživanje u hrani, piću i veselju u toplini porodičnog doma.

 

Kada svane dan Vaskrsenja Hristova, sa svih tornjeva pravoslavnih hramova, dugo, zvone sva zvona, i javljaju dolazak velikog praznika. Domaćin sa svojom čeljadi odlazi u crkvu na svetu vaskršnju službu. Posle službe, narod se međusobno pozdravlja rečima: “Hristos Vaskrse!” i “Vaistinu Vaskrse!” Taj pozdrav traje sve do Spasovdana.

 

Na Vaskrs se ukućani tucaju jajima
Na Vaskrs se ukućani tucaju jajima foto: Nemanja Nikolić

 

Kad se dođe iz crkve kući, svi se ukućani međusobno pozdravljaju vaskršnjim pozdravom i ljube. Domaćin onda pali sveću, uzima kadionicu i tamjan, okadi sve ukućane koji stoje na molitvi, predaje nekom mlađem kadionicu i ovaj kadi celu kuću. Ukoliko se ne ume da otpeva vaskršnji tropar, naglas se čita “Oče naš” i druge molitve koje se znaju napamet, ili se čitaju iz molitvenika. Posle zajedničke molitve, ponovo, jedni drugima čestitaju Vaskrs i sedaju za svečano postavljenu trpezu.

 

Običaj kojem se najviše raduju najmlađi jeste kucanje jajima. Jaja se najpre tucaju vrh u vrh, a posle šotku u šotku. Onaj ko razbije tuđe jaje uzima ga za sebe.

 

 

Osim toga, evo još nekih običaja koje valja ispoštovati na dan Vaskrs.

 

- Na Uskrs ujutru se ide u crkvu na jutrenje. Posle ručka ljudi su se okupljali kod Crkve, a ako u selu nema crkve, pod zapis (sveto drvo)

 

- Za Uskrs treba ustati rano ujutru, a na spavanje se ne ide pre ponoći. Ukoliko bi se otišlo na spavanje pre ponoći, to bi značilo da će do narednog Uskrsa osoba da bude pospana i nesklona poslu

 

- Čim se probudite ujutru se umite hladnom vodom u koju je potopljen dren, zdravac, bosiljak i crveno vaskršnje jaje

 

- Decu valja dotaći crvenim jajetom – da budu crvena i zdrava tokom godine 

 

 

makonda-tracker