SPREMITE ZVONČIĆE

Slavimo Lazarevu subotu: Ovo su OBIČAJI na VRBICU koje obavezno treba ispoštovati ako želite da vam uđe SREĆA U DOM

0

Jedan od omiljenih dečijih praznika obeležava se uvek jednu subotu pre Uskrsa 

foto: Shutterstock / Mimma Key
foto: Shutterstock / Mimma Key

Srpska pravoslavna crkva obeležava Lazarevu subotu, jedan od najlepših dečijih praznika. Ovaj radostan praznik donosi sreću, dobre vesti, a posebno se povezuje sa osmehom i srećom dece. 

 

U narodu Lazareva subota je poznata još i kao Vrbica, jer se na taj dan deci daju grančice vrbe od kojih se pletu i stavljaju deci na glavu. Hristos je prolazeći kroz Jerusalim rekao:

 

- Pustite decu k meni, jer takvih je carstvo nebesko.

 

Deca na ovaj praznik stavljaju oko vrata zvončiće, a od vrbinih grančica prave venčiće za glavu.

 

 

Kuća se na ovaj dan kitila vrbinim grančicama i cvećem. Nakon Lazareve subote, stižu Cveti sa raznim običajima, od kojih je jedan umivanje u vodi punoj cveća za sreću i lepotu!

 

Vrbica se uvek proslavlja subotom, dan pred praznik Cveti, a običaj je da se na Lazarevu subotu nose grančice vrbe, što simbolično predstavlja događaj ulaska Isusa Hrista u Jerusalim.

 

U hramove se unose vrbine grane koje ostaju tamo do nedelje, odnosno do Cveti, a one simbolizuju palmine grane kojima su hrišćani pozdravljali Spasitelja na ulasku u Jerusalim.

 

Slavima Vrbicu, najradosniji dečiji praznik
Slavima Vrbicu, najradosniji dečiji praznikfoto: Shutterstock / Mimma Key

 

Prema Jevanđelju po Jovanu, na vest o Lazarevoj smrti, Isus je došao u Vitiniju gde je njegov prijatelj već četiri dana bio sahranjen. Došao je do groba i zatražio da se skloni kamen. Pozvao je Lazara da izađe i ovaj je to učinio, uvijen u pogrebni pokrov. Ovo čudo je bilo i neposredni uzrok presude na smrt raspećem, koje će ubrzo uslediti. Lazar je živeo još trideset godina nakon vaskrsenja kao episkop na Kipru, gde ga je posetila i Bogorodica.

 

Događaj Lazarevog vaskrsenja je, prema četiri Jevanđelja, uvod u novu veru, u Vaskrsenje. U hrišćanstvu taj praznik ima značenje pobede života nad smrću.

Nakon Lazarevog vaskrsavanja, Isus je sutradan, na Cveti, svečano ušao u Jerusalim, gde su gadočekali ljudi, noseći u rukama palmine grančice.

 

Pravoslavni vernici kao uspomenu na taj događaj proslavljaju Vrbicu, koja za hrišćane predstavlja praznik dečije radosti, jer je Hristos, polazeći u Jerusalim rekao: "Pustite decu k meni, jer takvih je Carstvo nebesko".

 

 

 

 

makonda-tracker