obavezno

Slavi se SVETA PREPODOBNA MUČENICA EVDOKIJA: JEDNU stvar sve žene treba OBAVEZNO da urade

0

Danas se vernici srpske pravoslavne crkve slave Svetu prepodobnu mučenicu Evdokiju

foto: Shutterstock / Klavdiia Arziukova
foto: Shutterstock / Klavdiia Arziukova

Sveta prepodobna mučenica Evdokija živela je u Iliopolju gradu Feničanskom za vreme carovanja Trajanova. Bila je najpre velika razvratnica, a potom pokajnica, isposnica i najzad mučenica.

 

Ogromno bogatstvo je stekla neprihvatljivim ponašanjem, a onda joj je život menja iz korena potpuno nesvesno stari monah German.

 

Naime, German je došao u grad i odseo kod dobrog prijatelja čija je kuća bila pored Evdokijine.

 

Svake noći je čitao Psaltir i neku knjigu o Strašnome Sudu, a njegove reči su Evodkiji privukle pažnju i počela je sve pažljivije i pažljivije da ga sluša.

 

Zapravo, reči su joj uterale strah u kosti, te je poslala sluge da umole tog monaha da dođe kod nje.

On je na kraju došao, a na kraju njihovog dugog razgovora o veri i spasenju, Evdokija je poželela da se krsti.

 

Nakon krštenja celo svoje imanje je predala crkvi, otpustila je svoje sluge i robve i povukla se u ženski manastir.

 

Ostatak života je posvetila monaškom životu, a samo 13 meseci nakon velike promene u životu i povlačenja u manastir je izabrana za igumaniju.

 

U manastiru je poživela 56 godina, međutim kada je u jednom trenutku došlo do gonjenja hrišćana od strane nekoga kneza Vikentija, sveta Evdokija je posečena mačem.

 

Evo divnog primera, kako jedan sud nečistoće može da se očisti, osveti i ispuni skupocenim nebeskim mirisom, blagodaću Duha Svetoga.

 

Smatrala je da svaka žena mora da se iskreno pomoli za spasenje duše, kako bi imala mir u duši, što donosi i slogu u kući.

 

U nastavku vam predstavljamo molitvu za spas duše koju bi sve žene trebalo danas da izgovore:

 

Istinskom duhovnošću svezala si svoju dušu za ljubav Božiju, a propadljivost, krasotu i prolazne lepote zaboravom si pretekla, kao učenica Hristova. Prvo si postom strasti umirila, zatim si stradanjem đavola posramila. Zato te je Hristos duplog venca udostojio, slavna Evdokijo, sveta mučenice: Moli Hrista Boga da spase duše naše.

 

makonda-tracker