ne zaboravite

Bez ovog koraka – kao da ih niste pravili! Najvažniji deo prilikom pripreme MLADENČIĆA, slatkih kolačića za Mladence

0

Kada se mese mladenčići, posluženje koje se servira na Mladence, i koji je njihov obavezan sastojak?

Mladenčići nisu pravi ako se na kraju ne doda jedan važan sastojak
Mladenčići nisu pravi ako se na kraju ne doda jedan važan sastojakfoto: jarrow153, Shutterstock

Srpska pravoslavna crkva 22. marta obeležava Mladence, praznik kojim se čuva uspomena na stradanje četrdeset Mučenika Sevastijskih 320. godine.


Budući da su svi mučenici koji su tada stradali za Hristovu veru bili mladići, danas se ovaj praznik slavi kao dan mladih supružnika i obeležava se tako što sveže venčani parovi primaju u svoj dom goste. Oni tim donose poklone, a mladenci ih poslužuju raznim đakonijama, dok običaj nalaže da se na trpezi obavezno nađu – mladenčići.


Običaj je da se ovi slatki kolači mese dan pred Mladence ili u ranu zoru na dan praznika, a za to se koristi pšenično brašno.

 

mladenčići se tradicionalno prave na mladence
mladenčići se tradicionalno prave na mladencefoto: Creative Family, Shutterstock
  • Najvažniji korak prilikom pripreme mladenčića


Oni simbolizuju dug, srećan i sladak brak, ali da bi zaista bili pravi simbol praznika i prizvali berićet i meden život, jedan deo pripreme ni slučajno ne smete da zaboravite – obavezno ih na kraju premažite medom!

 

  • Med u srpskoj tradiciji


Med, inače, ima važno mesto u srpskoj narodnoj tradiciji i običajima, kao i pčelinji vosak, a oni su bili zastupljeni i među slovenskim plemenima u vreme dolaska na Balkan.

 

Koristio se med u mnogim obrednim svetkovinama, kao deo svadbenih, verskih i rođendanskih proslava, a jedan od najpoznatijih običaja je tzv. žrtvovanje meda, kada se na Badnje veče med stavlja u piće, obično rakiju, ili se njime premazuju badnjak i česnica.

 

Med se često koristio u narodnim običajima u prošlosti slovenskih naroda
Med se često koristio u narodnim običajima u prošlosti slovenskih narodafoto: Wojciech Skora/Shutterstock

Kada je reč o bračnom i porodičnom životu, med se uglavnom vezuje za slatkoću zajednice, pa se tako nevesta u nekim krajevima Srbije hrani medom na dan venčanja. Uz to, mladoženjina porodica dočekuje mladu ponekad na vratima uz reči "Na ti, snaho, žito da si žitna; na ti, snaho, meda da si medna".


Zato ne čudi što je med obavezan dodatak mladenčićima, a važno je izbockati oblikovano testo slamom ili čačkalicom pre pečenja i namazati med tek nakon što izvadite kolačiće iz rerne.

 

Najbolji recept za mladenčiće

 

Sastojci:

 

  • 400 ml kisele vode
  • brašno po potrebi
  • 200 ml ulja
  • 1 kocka kvasca
  • 100 grama šećera
  • sok od 1 limuna
  • rendana kora 1 limuna
  • mleveni ili seckani orasi po potrebi
  • med po ukusu

 

Mladenčići nisu pravi ako se na kraju ne doda med
Mladenčići nisu pravi ako se na kraju ne doda medfoto: sandra.zivkovic, Shutterstock

Priprema

  1. Izmrvite kvasac u malo mlake vode, pa razmutite i otavite da nadođe. Zatim dodavati kiselu vodu, ulje, limunov sok i rendanu koru limuna, šećer.
  2. Sipati brašno sve dok ne dobijete ni previše mekano ni previše tvrdo testo.
  3. Idealno je da ga zamesite noć pre Mladence da bi nadošlo tokom noći, a ako ga mesite na dan praznika, ostavite da naraste makar još pola sata.
  4. Razvijte testo oklagijom, čašom vadite kao krofnice.
  5. Izbockajte ih na više mesa, pa premažite šećernom vodicom.
  6. Kad budu pečeni, namažite ih medom i pospite mlevenim orasima.

     

makonda-tracker