probajte

Na Badnje veče presecite glavicu luka na 12 delova: Evo šta će ovaj stari običaj ujutru da vam pokaže

0

Naši preci su se dovijali na razne načine dok nije bilo pouzdanih merenja i predviđanja vremena, a ovo je bio jedan od njih

foto: Shutterstock / NUM LPPHOTO
foto: Shutterstock / NUM LPPHOTO

Za Badnji dan i Božić se veže veliki broj običaja. I dok se neki odnose na radost, blagostanje i sreću u porodici ima i onih koji nam, prema verovanju naših predaka, mogu predskazati vremenske prilike.

 

Dok nije bilo pouzdanih naprava koje mogu da daju detaljnu vremensku prognozu naši preci su na razne načine pokušavali da saznaju kakva godina je pred njima.

 

 

Jedan od običaja, koji se odnosi na predviđanje vremenskih prilika za celu godinu, odnosio se na to da domaćin uoči Badnje večeri treba da uzme glavicu crnog luka i da je preseče a potom razdvoji na 12 jednakih delova.

 

Te delove poređa na prozor, u svaku sipa malo soli i ujutru kad ustane oni bi trebali da mu daju odogovor na pitanje kakvo vreme će biti u kom mesecu u godini.

 

Crni luk
Crni luk foto: Antonova Ganna/Shutterstock

 

Najstariji član porodice, sutradan, na Božić, treba da razgleda svaki deo. U onom u kojem ima vode, u tom mesecu će biti kiše. Ako je neki deo suv, taj mesec će biti sušan.

 

 

makonda-tracker