Dva dana pred Božić se slavi Tucindan.
Tucindan je narodni praznik koji pada 5. januara i tog dana se kolje i peče pečenica za Božić.
Nekada se pečenica tukla, ubijala krupicom soli, kasnije ušicama od sekire, pa se onda ošamućeno ili ubijeno prase klalo i redilo. Otuda je ovaj dan nazvan Tucindan.
Za pečenicu se obično kolje prase ili jagnje, a ovaj običaj vezan za klanje pečenice je ostao verovatno iz mnogobožačkih vremena i vezan je za prinošenje žrtve.
Ovaj praznik je crkva prihvatila i blagoslovila, jer se nakon Božićnog posta okrećemo jačoj hrani pogotovo što su nekada bili jaki mrazevi i zime.
Na Tucindan domaćica priprema polako trpezu za Badnje veče i Božić.
Prema narodnom verovanju, decu ne valja tući na Tucindan (a i nikada), jer će cele godine biti nevaljala i bolovaće od čireva
Takođe, ništa se ne daje niti iznosi iz kuće, jer će onda i preko cele godine stvari samo odlaziti iz tog domaćinstva.
Isto tako, trebalo bi vratiti sve dugove, da domaćin ne bi ostao dužan do sledećeg Božića.