za sreću i uspeh

RADOST I BOGATSTVO će preplaviti dom: 8 sitnica koje privlače sreću i teraju zlo na kraju stare i početku NOVE GODINE

0

Ovo su neka od verovanja koja se vezuju za tu čudesnu Novogodišnju noć

foto: Shutterstock / Ruslan Huzau
foto: Shutterstock / Ruslan Huzau

Ukoliko volite običaje i smatrate da vam oni mogu pomoći da ostvarite neke želje ili vas jednostavno to zabavlja ovo je super tekst za vas.

 

Ovo su neka mala pravila i rituali koje možemo čuti iz godine u godinu, pa su na neki način postali deo naše kulture.

 

Možete ih ispratiti ili ne, u svakom slučaju, zabavno je znati neka od sujeverja koja se odnose na ulazak u novu godinu.

 

 

Evo šta treba, a šta ne raditi uoči Nove godine tog 31. decembra i 1. januara.

 

Novogodišnja večera


Mnogi smatraju da se za Novu godinu ne sprema meso od pernatih životinja, već su bolji izbor svinjetina, jagnjetina, junetina. Prema određenim narodnim verovanjima, time obezbeđujete da blagostanje ostane u vašoj kući, odnosno da ne "odleti" sa vašeg stola.

 

Uspešna godina na polju posla

 

Iako se svi odmaraju tog prvog dana Nove godine verovanje kaže da je dobro početi tog dana neki novi posao. To ne mora biti ništa veliko, već mali delić nečeg što planirate da razvijate u godini pred vama. Ako ste na poklon dobili rokovnik, upišite datum, par reči... zadržite pažnju, razmišljajte o poslu makar par minuta tog dana.

 

Novogodišnja večera
Novogodišnja večerafoto: Milan Ilic Photographer/Shutterstock

 

Poljupci za sreću

 

U ponoć obavezno podelite poljupce sa dragim osobama. To se smatra potvrdom da će i u predstojećoj godini vaša ljubav i bliskost trajati.

 

Gradite kvalitetne odnose

 

Slično običaju koji važi za Božić, važno je i ko će posle ponoći, odnosno 1. januara, prvi ući u vaš dom. Ovo je važno zato što se smatra da će ta osoba značajno uticati na vaš život u narednoj godini.

 

 

Obucite nešto novo i nešto crveno

 

Opštepoznato pravilo kaže da uoči Nove godine valja obući nešto novo. Za sreću u ljubavi, veruje se da je dobro nositi veš u crvenoj boji.

 

A sada da vidimo šta je to što ne valja raditi u toku ova dva dana.

 

Ne budite lenji, ne budite ljudti... Čestitajte Novu godinu dragim ljudima, odgovorite na čestitke koje su drugi vama uputili. Ojačate veze među vama, razvijate osećaj topline i prijateljstva.

 

Nova godina
Nova godina foto: Shutterstock / Impact Photography

 

Ne pozajmljujte novac

 

Ako ne želite da cele godine kuburite s novcem, potrudite se da prvih nekoliko dana nove godine ne pozajmljujete novac od drugih ljudi.

 

Ovo verovanje se sigurno ne poklapa sa vašom dosadašnjom praksom, a to je da 1. januara ne bi trebalo ništa iznositi iz kuće. Iako svi volimo da razmenimo kolače, razne poslastice i jela koja smo pripremili za novogodišnju noć, ipak, po ovom verovanju to ne bi trebalo raditi. Počastite sve vaše goste, to je svakako dobar znak, ali prilikom posete drugima ne nosite ništa od jela. Za to, pričekajte 2. januar.

 

 

U nekim kulturama pranje veša 1. januara je neprihvatljivo. Naime, smatra se da je pranje bilo čega potrebno svesti na najmanju moguću meru, jer bi moglo loše uticati na zdravlje ukućana u narednoj godini.

 

Budete pažljivi sa posuđem i lomljivim stvarima, jer se razbijanje stvari smatra prizivanjem nesreće.


Za sreću sa novcem

 

Mali ritual - u svaki novčanik koji imate u kući stavite novac. To je znak da će sledeća godina teći u blagostanju. Za sreću sa novcem važi verovanje da je dobar znak ući u novu godinu bez dugova i neplaćenih računa.

 

 

 

makonda-tracker