dana se Slavi Mratindan

Stižu „vučji dani“: Običaj kaže da po jednom detalju danas možemo da saznamo da li će biti smrzavanja ove zime

0

Narodni običaj na današnji dan otkriva da li će zima biti umerena ili veoma hladna.

foto: Pressmaster/Shutterstock
foto: Pressmaster/Shutterstock

Svetog Stefana Dečanskog mnoge porodice u Srbiji slave kao krsnu slavu, u narodu poznatiju kao Mratindan. Ime je dobila po Svetom Martinu koji se nekada proslavljao na ovaj dan. Inače, po njemu se dani od Đurđica do Mratindana nazivaju mratinci, odnosno, vučji dani, zato što je Sveti Mrata bio zaštitinik vukova.

U narodu postoji verovanje da Mrata u ove dane saziva sve vukove i određuje im gde će i koliko ovaca napasti. On gleda koliko ko radi, a onda veća s vukovima i usmeri ih čije ovce da atakuju. Veruje se da domaćin koji je grešan i ne poštuje Svetog Mratu ove godine u torovima može da očekuje gladnog vuka.


 

devojka, sneg
foto: Izabela Magier Shutterstock

A prema verovanjima u pojedinim delovima Srbije, ako na današnji dan domaćin prihvati kućne poslove na sebe, ukućanima će krenuti nabolje, ali ako se ponaša razmaženo i negoduje, godina će biti loša. Tako da, pazite danas kako se ophodite prema ukućanima i kućnim poslovima, nemojte ih nikako zanemariti.


 

Saobraćaj, Magla, Bezbednost u saobraćaju
foto: Credit: Elena Elisseeva / Panthermedia / Profimedia

Takođe, postoji i verovanje po kome možemo otkriti kakva nas zima čeka. Naime, ako je na Mratindan maglovito vreme, to znači da će zima biti promenljiva. Ako je dan sunčan i vedar to onda znali da možemo da očekujemo veoma hladnu i mrazovitu zimu. Mnogim starijim stanovnicima naše zemlje je zato sigurno dobro poznata i izreka „Sveti Mrata, sneg do vrata“, kojom se u slučaju lepog vremna za Mratindan označava početak hladnog i snežnog perioda godine.


 

Naočarae za vid
foto: momentimages : Tetra Images Profimedia

Ranije se verovalo i da je ovo zavetni dan svih koji boluju od očnih bolesti. Tačnije, ukoliko imaju bile kakve tegobe sličnog tipa onda bi trebalo da izgovore određenu molitvu, koja će im pomoći da se njihovo stanje sa vidom popravi.

 

makonda-tracker