Nema osobe kojoj se nije dogodilo da joj makar jedno uskršnje jaje ne pukne prilikom pripreme, a razlog je to što se nije držala ovih pravila
Ako svake godine prilikom farbanja uskršnjih jaja morate da odvojite određeni broj za salatu ili odmah pojedete jer su popucala, ne očajavajte. Dovoljno je da primenite sledeće trikove.
- Pazite na temperaturu prostor u šerpi
Ono što je posebno važno jeste da jaja ne kuvate na najvišoj temperaturi, kao i da jaja imaju mesta za plutanje u vodi.
Ukoliko stavite previše jaja, ona će se sudarati tok voda ključa i veća je verovatnoća da će popucati.
Dobar način da to izbegnete jeste da stavite manje jaja, mešate vodu sve dok ne provri, kuvate nekoliko minuta i onda ih ostavite da odstoje u toj vodi 20-30 minuta.
- Staro dobro sirće
Pored toga što je odlično za dezinfekciju i brojne kućne trikove, iskusne domaćice znaju da je kašika sirćeta u vodi u kojoj se kuvaju jaja sasvim dovoljna da ne puknu!
Bake nas savetuju da koristimo i so, mada se najčešće koriste zajedno — kašika sirćeta i prstohvat soli! Uz to, so će pomoći da lakše oljuštite jaje kada za to dođe trenutak.