praznuje se

Devojke, obratite pažnju na CVEĆE koje vam MOMCI poklanjaju: Običaji za Cveti unose ljubav i sreću u vaš dom

0

Obavezno razmislite o svakom buketu koji dobijete, jer vam mogu otkriti osećanja onih koji ih daruju.

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Pravoslavni vernici u Srbiji 2022. godine obeležavaju praznik Cveti 17. aprila, kojim se slavi ulazak Gospoda Isusa Hrista u Jerusalim. 

 

Iako su Cveti pokretni praznik, tj. datum koji se menja svake godine u zavisnosti od toga kada se proslavlja Uskrs, na ovaj dan sve treba da bude ispunjeno radošću. 

 

1 / 6 Foto: Shutterstock

 

U različitim zemljama postoje običaji koji se vezuju za ovaj praznik, ali jedan je kod svih isti, a to su rano ustajanje i ubiranje cveća sa decom. 

 

— Osana, blagosloven onaj koji dolazi u ime Gospodnje — klicali su ljudi kada je Isus ulazio u Jerusalim. Tada su oni ispred njega bacali palmine grane i cveće ispred njega, ali se umesto palminih grana u kod nas koriste grančice vrbe. 

 

Na ovaj dan najbitnije je da se posvetite duhovnom razvoju, negovanju ljubavi prema bližnjima i održanju mira u domu. 

 

 

Veruje se da na Cveti treba brati cveće i tada zamisliti želju koja donosi sreću u vaš život i da će se ona samo u tom slučaju ispuniti.

 

Običaj je da se na cveti kite kapije, ulazna vrata, dom, ali se i poklanja cveće drugim osaoba. Tako da kada dobijete buket od nekoga treba da vidite koje značenje ima koji cvet jer može vam poslati zanimljive signale od onoga ko vam buket poklanja. 

 

 

makonda-tracker