pravoslavci slave

Žene NE SMEJU da rade jednu uobičajenu stvar: Todorova subota je praznik kada poštujemo važne običaje

0

Danas slavim praznik Svetog Teodora, poznatiji kao Todorova ili Teodorova subota.

foto: Vadiar/Shutterstock
foto: Vadiar/Shutterstock

Todorova ili Teodorova subota je prva subota Vaskršnjeg posta, pokretan praznik koji spada u Vaskršnji ciklus praznovanja. Ovaj dan je posvećen Svetom velikomučeniku Teodoru Tironu, koga crkva clavi 17. februara. Na Todorovu subotu slavi se uspomena na njegovo javljanje episkopu Evdoksiju, prve subote prve nedelje posta.

 

Narodni običaji

 

Za Svetog Teodora, narodski, Todora veruje se da je zaštitnik stoke, naročito konja, pa se ovaj dan naziva još i Konjski dan. U Takovskom kraju ovaj svetac se slavi, jer se veruje da leči od padavice. Seljaci u to vreme odlaze u obližnje manastire sa bolesnima, pale sveće i mole se Svetom Teodoru za zdravlje. 

 

Neka predanja kažu da je Sveti Teodor imao moć da upravlja zmijama, pa kada je video da ujedaju ljude, oduzeo im je noge. Na Todoricu, kako se još naziva Todorova subota, veruje se da po prvi put izlaze zmije nakon zimskog mirovanja.

 

Sveće, Crkva, Pravoslavni običaji
foto: Daria Dobrovolska/Shutterstock

Ovog dana u selima istočne Srbije priprema se žito, odnosno, koljivo, kao za svaku slavu. Pravi se i kolač na kome se obavezno nalaze ukrasi u obliku konja ili potkovice. Teodorova subota spada u one praznike koji slave početak letnjeg perioda, pa se tako u selima oko Prokuplja može čuti da je to dan kada Sveti Teodor uzjaše konja i ode da dovede leto.

 

Druga priča kaže da je to dan kada rode potkivaju svoje nevidljive konje, pred veliki put, da bi stigle u naše krajeve za Mladence.

 

Većina Srba će se danas prekrstiti i odustati od mnogih poslova kako bi ispoštovala ovog sveca.

 

Danas je dan za pričest hrišćana.

 

crkva, molitva, praznik, hrišćanstvo, hrišćanka
foto: Profimedia

Prema običajima, hrišćani na taj dan kuvaju žito koje osvećuju u crkvi i tako proslavljaju Svetog Teodora, koji je kasnije postao svetac i velikomučenik.

Na taj dan se pali smeće (radi zaštite, tj. za zdravlje konja i porodice, radi odavanja poštovanja demonima i kao zaštita od zmija).

 

Žene na Todorovu subotu ne smeju da peru kosu, u kući se ne sme paliti vatra (jer demoni ne vole dim).

 

Todorova subota ne bi trebalo da bude razlog vašeg straha. Istinska vera u Boga je jedini pravi razlog da se molite i strepite.

 

Todorova subota nije dan kada se želje ispunjavaju. Vera je mnogo više od priča, želja i htenja.

 

 

makonda-tracker