praznik

Vernici danas slave Svetog Uroša: On je bio poslednji sprski car, a priča o njegovom životu je moćna

0

On je poslednji vladar loze Nemanjića. U njegovo vreme slabi centralna vlast i oblasni gospodari se osamostaljuju. Posle smrti cara Uroša srpska država prestaje da postoji.

foto: Youtube Printscreen
foto: Youtube Printscreen

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici  danas proslavljaju Svetog Stefana Uroša Petog Nemanjića, poslednjeg cara Srbije i poslednjeg vladara iz loze Nemanjića, pošto nije imao svojih direktnih potomaka.

 

Stefan Uroš V Nejaki je jedini sin i naslednik cara Dušana. Vladao je od 1355. do 1371, a zadužbina mu je Manastir Matejča.

 

On je poslednji vladar loze Nemanjića. U njegovo vreme slabi centralna vlast i oblasni gospodari se osamostaljuju. Posle smrti cara Uroša srpska država prestaje da postoji. Vladavina Uroša, sina cara Dušana, bila je gotovo u svakom pogledu suprotna vladavini njegovog roditelja. I sudbina i istorija ponekad igraju nemilosrdne igre. 

 

Prvi potomak cara Dušana je poneo nadimak Uroš Nejaki. Novi srpski car koji je titulu nasledio od oca nije uspevao da zaštiti svoju državu, ni od spoljnih napada, ni od unutrašnjih potresa. I kako je već bilo pravilo u srednjem veku, i Uroš je morao da vodi bitku za svoja nasledna prava.

 

Sveti Uroš
foto: Youtube Printscreen

Najozbiljniji protivnik mu je bio Simeon Nemanjić, Dušanov polubrat.

 

Iako je celokupna srpska vlastela i crkva stala na Uroševu stranu na državnom saboru u Skoplju 1357Simeon vojno daleko snažniji sebi je dodelio carske dostojanstvene oznake i zavladao Epirom i Tesalijom 1359. Mladi Uroš je uz podršku svoje majke Jelene, državnog sabora održanog u Skoplju i Dubrovčana uspeo je da spase svoje vladalačko nasleđe.

 

Ubrzo srpska država podelila na dva carstva, Uroševo i Simeonovo. U većem delu koji je obuhvatao sve stare srpske zemlje vladao je Uroš. Pretpostavlja se da je umro 2. ili 4. decembra 1371. godine, verovatno posle Maričke bitke, kao poslednji srpski car, piše pravoslavni kalendar.

 

 

 

 

 

makonda-tracker