verovanja

Sprema se posebno jelo i sadi BOŽIĆNA PŠENICA: Ovo je jedini pravilan način da pravoslavci obeleže Sv. Varvaru

0

Božićna pšenica neizostavan je deo praznovanja Božića, a ona bi trebalo da se posadi baš na današnji dan. Uz to, na Svetu Varvaru pravoslavni hrišćani pripremaju i jednu specijalnu varijantu žita

foto: Cherries/Shutterstock
foto: Cherries/Shutterstock

Sveta Varvara, zaštitnica rudara, vatrogasaca i artiljerije, hrišćanska mučenica i svetiteljka živela je u 3. veku.

 

Prema verovanju, ona je zatražila od svog oca Dioskora, koji je bio mnogobožac, da joj napravi tri prozora dok je zidao kupatilo, i to za Oca, Sina i Svetog duha. Otac je, zapanjen što mu je ćerka hrišćanka, odveo Varvaru rimskom starešini njihove oblasti, kome je ona priznala da je hrišćanske vere, zbog čega je mučena i naga sprovedena kroz grad, da bi joj na kraju sam otac odrubio glavu. Varvara se žrtvovala zbog svoje verre u Hrista, a njenog oca je stigla kazna ― pogodio ga je grom.


Na dan kada se hrišćani sećaju ove svetiteljke, kod pravoslavaca je običaj da se posadi božićna pšenica, koja treba da bude zelena i bujna kako bi takvi bili i usevi u godini pred nama.

 

Božićna pšenica
foto: Shutterstock
  • Kako se sadi božićna pšenica?


Stavite pšenicu da odstoji u vodi preko noći, a potom sutra u plitku posudu stavite zemlju i na njoj poređajte pšenicu. Zrna prekrijte s još malo zemlje i svakodnevno je kvasite, tj. prskajte vodom na sobnoj temperaturi.

 

  • Varica za Sv. Varvaru


Na ovaj praznik običaj je da se pripremi i žito, odnosno varica, koja može biti slatka ili slana, a postoji mnogo varijacija ovih recepata. Mi vam predstavljamo slatku varicu s orasima.

 

pšenica, badnjak, badnji dan
foto: Profimedia
  • Slatka varica

 

  • Sastojci:
  1. pola kilograma pšenice
  2. 250 grama kukuruza
  3. 250 grama oraha
  4. 6 kašika meda
  • Priprema


Sipajte u dublju šerpu pšenicu i kukuruz, a potom prelijte vodom tako da vode bude 2-3 centimetra iznad površine žitarica.

 

Ostavite ovu mešavinu da prenoći, a potom sutradan procedite i sipajte novu vodu, a zatim na nižoj temperaturi kuvajte oko dva sata, odnosno dok tečnost ispari i viljuška može da prođe kroz zrno.

 

Zatim dodajte med i sitno seckane orahe i dobro promešajte.

 

 

makonda-tracker