sezona praznika

DONOSI BLAGOSTANJE I ZDRAVLJE PORODICI: Božićnu pšenicu trebalo bi da posadite na veliki decembarski praznik, a OVO je najpravilniji način

0

Da bi pšenica porasla do Božića trebalo bi da je posadite na vreme, a običaj je da se sadi na jedan hrišćanski praznik.

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Božićna pšenica treba da bude zelena i bujna, jer će takvi biti i usevi tokom godine, kaže staro verovanje. Pšenica se sadi na praznik Svete velikomučenice Varvare, 17. decembra kod pravoslavaca, a kod katolika 13. decembra, na dan Svete Lucije.

 

Za sadnju vam je potrebna šaka pšenice i tanjir ili posuda u koju će se posaditi.

 

 

U plitku posudu stavite zemlju, pa na nju poređajte pšenicu, koja je stajala u vodi preko noći. Odozgo prekrijte zrna s još malo zemlje, koju ćete svakodnevno kvasiti, odnosno prskati vodom na sobnoj temperaturi.

 

foto: Shutterstock

Pšenična zrna se mogu staviti i bez zemlje. Samo se rasporede po dnu posude, tako da je u potpunosti prekriju. Ostavi se do ivice bar 1 cm, jer će se pšenica nicanjem raširiti. Zalivati umereno. Najbolje je samo prskati vodom jednom do dva puta dnevno. Može se u sredini posude ostaviti prostor u koji će doći sveća. Uzeti plitki tanjir po želji, u sredinu staviti manju čašu (za rakiju). Nasuti zrna pšenice oko čaše do ivice tanjira.

 

Pšenicu koju ste posadili možete prekriti pamučnom tkaninom natopljenom vodom. Stavlja se preko, da bi zrna ravnomerno bubrila i da bi dobijala dovoljnu količinu vlage za to. Kada se pojave prve klice, tkaninu treba skloniti da bi pšenica nesmetano nicala. Pre nego što se stavi na sto, žito se ošiša makazama da bude ravno, jer retko kad samo izraste ravnomerno.

 

Na Badnji dan stavite sveću u sredinu, a žito po sredini vežite crvenom mašnom.

 

 

makonda-tracker