ne zahtevaju preteranu veštinu

Prepustite se prazničnoj atmosferi! Najbrži NOVOGODIŠNJI KEKSIĆI od samo nekoliko sastojaka (RECEPT)

0

Priprema ovog domaćeg slatkiša traje kratko, ne traži mnogo truda i novca, a uspeće vam čak i ako niste iskusni u kuhinji. Potrebno vam je samo malo prazničnog duha, nekoliko sastojaka i mašte!

foto: Ruth Black/Shutterstock
foto: Ruth Black/Shutterstock

Pravili ih bez ikakvog povoda ili za posluženje posle prazničnog ručka, domaći keksići su "zaštitni znak" Nove godine i Božića (i savršeno posluženje koje vaši mališani mogu da ostave Deda Mrazu)! Odaberite najinteresantnije oblike i pravite ih sa svojim najmilijima, a potom uposlite svu svoju maštu kako biste ih oslikali na najzabavniji mogući način.


Nemate modlice zanimljivih oblika? Poslužiće nož! Ovaj recept vam je previše neutralan? Dodajte pola kašičice cimeta ili kašičicu kakaoa! Slatki zalogajčići i praznična atmosfera su, u svakom slučaju, zagarantovani.


Sastojci:


Za keks

  • 3 jajeta
  • 180 grama šećera
  • vanilin šećer
  • 250 grama brašna

Za ukrašavanje

  • 2 belanceta
  • 250 grama šećera u prahu
  • sok od pola limuna
  • jestive boje

 

Priprema


Mikserom napravite sneg od belanaca, pa postepeno dodajte šećer, vanilin šećer i žumanca. Kada dobijete homogenu smesu, postepeno dodajte brašno uz neprestano mešanje. Mesite i po potrebi dodajte brašno sve dok ne prestane da se lepi za prste. Razvijte testo i modlama vadite oblike. Pecite u rerni prethodno zagrejanoj na 180 stepeni oko 15 minuta ili dok ivice ne dobiju lepu zlatnu nijansu.


Ukrašavanje: Dobro umutite belansa mikserom, pa postepeno dodajte šećer u prahu i sok od limuna. Zatim podelite dobijenu smesu na nekoliko delova i u svaku sipajte po nekoliko kapi jestive boje, u zavisnosti od željene nijanse. Stavite boje u različite kesice, odsecite minijaturnu rupu i šarajte dobro ohlađene keksiće. Ostavite da prenoće.
 

 

makonda-tracker