divan omaž

Najvažnija poruka vam je promakla: Koju tajnu krije haljina koju je prva dama Crne Gore nosila na inauguraciji?

0

Kada je birala izdanje za predsedničku inauguraciju, supruga Jakova Milatovića nije se slučajno odlučila za svetloplavu haljinu

Milena i Jakov Milatovi na predsedničkoj inauguraciji u Podgorici 20. maja 2023.
Milena i Jakov Milatovi na predsedničkoj inauguraciji u Podgorici 20. maja 2023.foto: R.R./ATAImages

U subotu, 20. maja, u Skupštini Crne Gore održana je svečana predsednička inauguracija Jakova Milatovića, novog predsednika susedne jadranske zemlje.


Njegovom polaganju zakletve prisustvovali su mnogi državnici iz regiona i donedavni predsednik Milo Đukanović, a Milatović je sve vreme imao i podršku supruge Milene.


Nova prva dama Crne Gore već je osvojila svoje sunarodnike manirima i šarmom, a ona je bila izuzetno odevena tokom svih predizbornih i kasnijih aktivnosti svog supruga.

 

Ipak, pravu modnu poslasticu čuvala je za sam dan inauguracije, kada je, po svemu sudeći, imala na umu velike modne uzore među svojim "koleginicama" prvim damama.

 

  • Haljina Milene Milatović oslanja se na istoriju prvih dama


Milena Milatović prisustvovala je, naime, inauguraciji u svetloplavoj haljini, vrlo otmenoj midi kreaciji koju potpisuje crnogorska dizajnerka Milena Đurđić, koja je kreirala i predsednikovo odelo. Vrlo šik kreacija zatvorenog okovratnika i dugih rukava ukrašena je efektnim predimenzioniranim cvetom, a njen A-kroj čini da stoji božanstveno.

 

1 / 6 Foto: R.R./ATAImages


Ipak, najinteresantnije na ovoj haljini, koja odiše duhom klasične elegancije šezdesetih, jeste njena boja, koja teško da je odabrana slučajno.


Naime, svetloplava nijansa bila je izbor Džeki Kenedi na inauguraciji njenog supruga Džona F. Kenedija 1961. godine, posle čega su mnoge kasnije američke prve dame nosile upravo ovu boju na predsedničkim zakletvama svojih supruga.

 

 

Tako su samo neke od njih Pet Nikson, Rozalin Karter, Lora Buš, Melanija Tramp i Džil Bajden, a bilo je i nekoliko prvih dama koje su nosile tamnoplave komplete i haljine.

 

Melanija Tramp u svetloplavom kompletu Ralfa Lorena na predsedničkoj inauguraciji
Melanija Tramp u svetloplavom kompletu Ralfa Lorena na predsedničkoj inauguracijifoto: EPA/J. Scott Applewhite / POOL

Brižit Makron, supruga predsednika Francuske Emanuela Makrona, takođe je na njegovoj prvoj inauguraciji 2017. godine nosila svetloplavi sako i mini-suknju, pa ova nijansa nezvanični simbol funkcije prve dame u svetu.

 

Brižit Makron na predsedničkoj inauguraciji svog supruga Emanuela 2017. godine
Brižit Makron na predsedničkoj inauguraciji svog supruga Emanuela 2017. godinefoto: EPA/CHARLES PLATIAU / POOL MAXPPPOUT

Svetloplava nijansa je, inače, boja poznata kao umirujuća, a u psihologiji se povezuje s pouzdanošću, poverenjem i podsticanjem osećaja spokoja.

 

 

makonda-tracker