od najgore do najbolje obučene!

Rugali su joj se, smejali, a onda ih je SVE NADMAŠILA: Haljina kojom je Nikol Kidman promenila tok svetske mode

0

Malo koja haljina je prošla takav put — od "najgore" na modnim listama do top 3 najuticajnija stajlinga sa svih dodela Oskara — kao haljina koju je Nikol Kidman nosila 1997. 

foto: EPA / EPA-EFE / ,  CAROLINE BREHMAN
foto: EPA / EPA-EFE / , CAROLINE BREHMAN

Nikol Kidman je već godinama i godinama zvezda crvenog tepiha — još od devedesetih godina poršlog veka. Uvek je pokazivala modnu smelost, pa i ne čudi što je dobitnica brojnih nagrada (kako za izdanja sa crvenog tepiha, tako i za ona van njih). Ipak, pitanje je u kom smeru bi se kretala njena modna svestranost da nije bilo čuvene 1997. godine i jedne haljine sa dodele Oskara koja je sve promenila!

 

Nikol je došla ruku pod ruku sa tadašnjim suprugom Tomom Kruzom, a uspela je da zaseni ne samo njega već i sve ostale...

 

 

Smatra se da je baš ta haljina promenila tok mode i podstakla dame da se odreknu sigurnih izbora kada je moda u pitanju.

 

U pitanju je svilena haljina koju je kreirao Džon Galijano, a tada je to bila njegova prva haute couture kolekcija za modnu kuću Dior. Nikol je ponela njegov model, bez ijedne reči, nakon čega je Galijano postao slavan. Ipak, najpre se Nikol Kidman našla na listi najgore obučenihi slavnih žena na dodeli Oskara. Rugala joj se i komičarka Džoan Rivers, a njena ćerka Melisa je priznala kako je to bilo prvo pravo haute couture izdanje crvenog tepiha.

 

1 / 6 Foto: Bei / Shutterstock Editorial / Profimedia

 

I po čemu je toliko pažnje privukla jedna "obična" haljina?

 

  • Haljina je bila žuta i bila je jarke nijanse! Uz to imala je ukrase i vez inspirisane Azijom i postavu od krzna kune, što je sveukupno bilo jedno veeeliko odstupanje od normi mode, a promenilo je i modu na dodelama Oskara — zauvek!

 

  • Bila je delo najnovijeg kreativnog direktora DioraDžona Galijana, a premda je Nikol nosila i Dior Valentino na crvenim tepisima, ovo je bilo nešto skroz inovativno i svežije nego išta do sad.

 

  • Haljina nije bila konvencionalna, niko nije gledao u Toma Kruza, koji je bio na piku svoje slave tada, već samo u njegovu suprugu. Nije se svima haljina dopala, ali bila je primećena od strane svih! Haljina je nazvana jednom od tri najuticajnije oskarovske haljine svih vremena, uz klasiku Odri Hepbern i odelo Barbre Strajsend.

 

  • Četvrto, ne i najmanje važno, kako je navedeno u Meri Kler, Nikol je plaćena 2 miliona dolara da ovu haljinu i ponese!

 

 

makonda-tracker