Imaju moć da zabeleže sve!

10 neprevaziđenih: Ovo su modni fotografi koji su oblikovali fotografiju kakva je modnoj industriji poznata danas (FOTO)

0
Od Njutona preko Eni Libovic - teško da će iko uspeti da ih nadmaši...

 

7. Paolo Roversi (1947- do danas)

Poznat po bajkovitim motivima sa trunkom mračnog i misterioznog u sebi, Paolo Roversi karijeru počinje sedamdesetih godina kada postaje asistent britanskog fotografa Lorensa Sikmana. Njegov rad objavljen je u časopisima Meri Kler, italijanskom Vogu, Harpers Bazaru a sarađivao je i sa dizajnersim kućama Yohji Yamamoto i Comme des Garçons.

 

8. Dejvid Bejli (1938 - do danas)

Britanski fotograf poznat po hvatanju duha uzbudljivih šezdesetih godina dvadesetog veka. Vrlo jasnog i čistog stila ali i sa pravom dozom mašte, njegovi radovi teraju nas na razmišljanje. Bejli postaje glavni fotograf britasnkog Voga, a fotografiše i poznate ličnosti tog razdoblja kao što su Bitlsi, Endi Vorhol i Mik Džeger. Film "Uvećanje" (Blow up) iz 1966. režisera Mikelanđela Antonionija inspirisan je životom ovog fotografa, a 2012. godine BBC pravi film o legendarnom fotografisanju jedne od prvih supermodela - Džin Šrimpton pod nazivom "We'll take Manhatan".

 

9. Brus Veber (1946 - do danas)

Fotograf i režiser prepoznatljiv po autentičnom Amerikana stilu, revolucionalizuje mušku modnu scenu. Veberov rad obiluje "kožom" pa su njegove fotografije na kojima su muškarci u donjem vešu često smatrane kontraverznim i nailazile na kritiku. Upravo takav pristup učinio ga je jednim od najslavnijih modnih fotografa danas.

 

Izgledajte moderno i na minusu: Za OVIM džemperom je poludeo ceo svet (FOTO)

 

Njegove kampanje za Calvin Klein, Ralph Lauren i Abercrombie & Fitch kao i saradjna sa časopisima Vog, Elle i Veniti Fer, dokaz su njegovog neospornog talenta.

 

10. Piter Lindberg (1944 - do danas)

 

A photo posted by @modelsarchives on

Zaslužan za prvu naslovnicu Voga pod vodstvom Ane Vintur 1988. godine, Piter Linberg uvodi narativ u modnu fotografiju. Fotograf i režiser nemačkog porekla, znatno menja način na koji su se modeli do tada fotografisali. Njegova estetika, nalik na dokumentarnu fotografiju, stavlja supermodele Naomi Kempbel, Sindi Kraford i Lindu Evanđelistu u uloge prosečnog čoveka i na taj način ih "humanizuje" i ističe njihovu prirodnu lepotu. Linbergovi crno-beli portreti se i danas ističu osećajem iskrenosti i intime što ga čini jednim od najcenjenijih fotografa današjnice.

makonda-tracker