Romana Panić: Romantična duša u retro stilu

Sa podjednako stila i gracioznosti pevačica Romana Panić nosi kako kupaći kostim tako i elegantnu haljinu sa dubokim izrezima. Među svojim glavnim karakteristikama navodi neodlučnost, pa joj je zato teško da strogo definiše svoj modni stil koji u njenom slučaj
0
1 / 4 Foto: Miša Obradović

Ako modni trendovi nisu presudna stvar u njenom životu, u karijeri svakako jesu. Pevačica Romana Panić doživela je totalni preokret na sceni kada je od plavuše postala brineta, kad je sa sebe skinula pantalone i sako i obukla usku haljinu krojenu tako da istakne ono najlepše što ima na telu. Od kad je postala svesna sebe vodila je računa o odevanju i brinula o tome da u svakom trenutku sebi izgleda lepo. Bez obzira da li je krenula na plažu ili festivalsku scenu, svesna je svog autoriteta kod publike koji u svakom trenutku uči da nadograđuje.
Story: Poznato je da pevačice diktiraju modni trend. Da li vas to opterećuje?
- Odgovorna sam samim tim što sam žena, pogotovo u javnom poslu. Oduvek sam vodila računa o izgledu. Kao mala sam oblačila maminu garderobu, isprobavala njen nakit i obuvala cipele na štikle. Sećam se kako sam bila presrećna kada sam s četiri godine dobila prve nanule sa štiklicom od tri centimentra. Doterivala sam se podjednako kako za školu tako i za večernji izlazak. I danas mi je pravilo: nije važno da li ću sutra imati novca, ako mi se nešto dopada, kupujem bez dileme! To sam nasledila od mame. Ponosna sam kad prva nametnem novi trend koji oponaša bar nekoliko žena.
Story: Naglo ste promenili stil kročivši na scenu u provokativnoj haljini kreatora Zvonka Markovića. Koliko ste ponosni na taj deo prošlosti?
- Ta promena je došla u pravo vreme kad sam se zasitila prednodnog stila. U meni je sazrela odluka da želim ženstveniji stil pa je došlo do realizacije uz pomoć Zvonka koji je svojim savetima obeležio moj stil na poslednjem albumu.
Story: Da li su saveti modnog stiliste neophodni za vaš posao?
- Imati stilistu je olakšica. Možete vi da imate smisla za oblačenje ali je ipak drugačije kada vas neko posmatra sa strane i ima objektivan stav o vama. Zašto da odbijem pogodnost koja mi je dostupna. Sarađujem sa raznim stilistima pogotovo ako se spremam za festival, fotografisanje ili imidž za novi album. Volela bih da se svakodnevno neko brine o meni ali ne želim da se odreknem ni onih draži koje se kriju u šopingu!
Story: Koliko često odlazite u šoping?
- Ako kažem da volim kupovinu u svakom obliku onda je sve jasno. Ne mora to da bude kupovina garderobe već i predmeta za kuću. Ima dana kad nemam volju ni za čim, imam osećaj da sve imam ali su češće situacije kad mislim da mi sve nedostaje.
Story: Kupujete li po rasprodajama?
- Obradujem se svakom novom popustu ali retko tada zalazim u prodavnice zbog velikih gužvi. Planiram da odlazim u inostranstvo u vreme Božićnih rasprodaja.  
Story: Vaše omiljene boje u odevanju?
- Za mene su večne bela i crna. Volim klasičnu garderobu koja prolazi u svakoj prilici. Mogu za sebe da kažem sa sam klasičan tip sa romantičnom dušom koja voli erotske detalje u garderobi. Volim jednostavne stvari koje izgledaju skupo. To je moj stav u životu pa ga primenjujem i na garderobu. Što sam starija sve više volim crvenu kao i pastelne boje koje mi lepo stoje. Protekle zime sam nosila sve u braon nijansama. Kao i stil i boje diktira raspoloženje.
Story: Da li umete dobro da se obučete sa malo para?
- Nisam talentovana da kupujem jeftine stvari jer kad god uđem u radnju uhvatim se za najskuplji predmet. Recimo, nedavno sam ušla u radnju Sve po 95 dinara, a prva ukrasna sveća koja mi se svidela koštala je 105 dinara! Volim novac, mogu i znam da ga zaradim ali još više volim da trošim i ne žalim.
Story: Da li u svakoj situaciji vodite računa kako izgledate?
- Nije važno gde sam krenula važno je to što želim u svakom trenutku sama sebi da se dopadnem i da budem seni lepa. Preko dana se ne šminkam. Ako nemam frizuru stavim kačket ili vežem kosu u rep. Prija mi sportski, ležerni fazon oblačenja preko dana. Ako idem na stastanak ili susret s medijima onda se odlučim za haljinu i papuče. Mada, za leto su najadekvatnije pantalone i košulja od lana.
Story: Imate li problem sa prostorom u stanu zbog velike količine garderobe?
- Ogroman. Ne znam šta da radim i uskotro ću morati da promenim stan za veći. Maštam o posebnoj prostoriji koja će predstavljati veliki garederober. Muka mi je od kutija za cipele koje su na sve strane razbacane. Ipak, kao i svaka žena i pored sve odeće često umem da kažem kako nemam šta da obučem.
Story: Imate li određeni modni stil?
- Posle svih godina lutanja shvatila sam da moj stil podrazumeva raznu garderobu koju biram u zavisnosti od raspoloženja. Nemam problem sa viškom kilogramima i celulitom, ne vežbam redovno, ali često sam u pokretu i volim da plešem. Na jednom nastupu umem da izgubim po četiri kilograma! Imam mnogo garderobe od trenerke do elegantnih haljina. Stalno kupujem sve! U mom ormaru podjednako su zastupljeni i koža i štikle i džins i patike. Nisam rob trenda. Ako je nešto u modi to nosim samo ako mi lepo stoji.
Story: Šta je vaš modni fetiš?
- Kožne uske ali kratke jankne u svim bojama. Pored crnih lepe su one u žutoj i  narandžastoj boji. Na drugom mestu su cipele i torbe, mada ne znam kako da izostavim donji veš, kaiševe i marame?! Nekada su mi to bile farmerke. Ako žena ima dobre cipele, dobro je obučena.
Story: Da li cipele i torba moraju biti iste boje?
- Nekada su se kupovale u kompletu, danas to nije bitno. Kad vidim žutu torbu, ljubičaste cipele i crveni kaiš na Sari Džesiki Parker izgleda mi super ali kad to stavim na sebe osećam se kao kanarinac! Jednostavno, bitno je kako mi neka kombinacija stoji i da li mi se dopada. Moderna mi je ona kombinacija koja mi lepo stoji.
Story: Dopuštate li sebi modni promašaj?
- Zavisi od raspoloženja. Nekad sam dovoljno hrabra, ponekad nisam kao i za sve drugo u životu.
Story: Da li vam je važno kakav kupaći kostim birate za plažu?
- Obožavam kupaće kostime. Pre tri godine sam otkrila jednodelni kostim, zadovoljna sam kako mi stoji. Leto volim zbog garderobe, ali i plaže. Volim da uz kupaći kostim izaberem adekvatnu torbu, papuče i kao detralj neki lep nakit. Volim plažu i volela bih da mogu po tri meseca godišnje da provodim na nekoj morskoj obali.
Story: Šta vam više odgovara: urbana plaža ili divlja?
- Divlja! Totalno nepristupačna, ali ako već ima ljudi da me nipošto ne prepoznaju.
Story: Da li biste bili nudista?
- Mogla bih da budem ali nisam luda za tim. Pre sam za toples.
Story: Volite li nakit?
- Obožavam, međutim za bižuteriju treba imati stila i sklopiti određeni komad sa garderobom. Kad je nosim, pažljivo je biram. Izbegnem je kad imam neki detalj na garderobi, više volim da ne preteram sa ukrasima nego da imam višak na sebi. Brilijante i belo zlato koje bih volela da nosim još uvek ne posedujem.
Story: Da li biste ponovo bili plavuša?
- Želela bih promenu samo u nijasni boje kose, ali ostaću brineta. Ponekad poželim da ponovo imam kratku kosu, frizuru poput one koju je nosila glumica Hale Beri. Kratka ali smeđa kosa. Možda to uradim za pet godina. Ponekad poželim u trenutku da se ošišam ali pomislim: šta ću ako se pokajem?! Snaga svake žene je u kosi. U njoj čuči njeno samopouzdanje.
Story: Da li su vam uvek izmanikirani nokti deo modnog stila?
- Sa sređenim noktima se osećam sigurnije. Pri svakom upoznavanju čoveku gledam u ruke. One su odraz njegove ličnosti, odmah ga procenim. Žena može da bude svetska lepotica ali ako nema lepe nokte, lepe zube i osmeh sve drugo pada u vodu.
Story: Da li se sami šminkate?
- Za svakodnevne potrebe umem da se našminkam ali za scenu ne. Ne umem da stavim mnogo šminke koja je neophodna za scenu i smatram da moje lice ne trpi jaku šminku ali divim se umeću profesionalnog šminkera.
Story: Volite li tetovaže?
- Eventualno neku diksretnu na ruci. Više volim da je vidim na drugom nego što bih se odlučila dna taj korak. Pirsing mi se uopšte ne dopada. Po tom pitanju sam konzervativna.
Story: A po pitanju plastične hirurgije?
- Tu već imam drugačije mišljenje. Ume da pomogne i svako kome je potreba intervencija treba to sebi da priušti, naravno, ako ne ugrožava zdravlje. Ume da pomogne ako čovek ume da je dozirano koristi. Podvrgnuću se intervenciji uvek kad god mi bude potrebna pomoć.
Story: Da li su solarijum i masaže obavezan deo priprema za leto?
- Za mene jesu. Odlazim u solarijum mada ne tako često. Imam fenomenalnu maserku kod koje odlazim na miks raznih masaža.
Story: Odlazite li na modne revije?
- Volim ali me nervira što to moje kretanje bude zabeleženo u medijima. U vreme Fashion week-a pogledam revije koje me zanimaju. Pratim novitete na Fashion kanalu.
Koliko su vam važni modni saveti?
- U svako doba. U podznaku sam vaga i često sam neodlučna pa mi je važno da je neko pored mene da potvrdi kako mi nešto dobro stoji.
Šta nikada ne biste obukli?
- Volim izreku Nikad ne reci nikad, jer iako sam rekla da se nikada ne bih slikala u kupaćem kostimu ipak sam to uradila. Čak sam rekla da nikada ne bih obukla odelo i patike ni ne sanjajući da ću prvi sport snimati baš tako odevena.
Volite li da ističete liniju odećom?
- Da bi garderoba na meni lepo stajala sve na meni mora biti usko i malo. Sve što je široko pojede me i izgledam sitno.
Gde prestaje seksepil i počinje vulgarnost?
- To zavisi od osobe. Imam takvo lice i tako sam građena, da na menji haljina, u kojoj sam izgledala kao da nemam donji veš, nije bila vulgarna dok bi na nekoj drugoj izgledala drugačije. Recimo, meni lepo stoji kratak i uzak šorts koji bi na ženi težoj deset kilograma izgledao vulgarno. Garderoba se samo uklapa u stil koji osoba dobija rođenjem.

Piše: Jasmina Antonijević

makonda-tracker