Šivena za venčanje kraljice Elizabete, a nosila ju je i Kejt Mos: HALJINA VREDNA 50.000 DOLARA sada ima novog vlasnika

0

Kreacija iz 1947. godine prodata je novom vlasniku za skoro 50.000 dolara

Kraljica Elizabeta i princ Filip
Kraljica Elizabeta i princ Filipfoto: PA Archive/Press Association Images / PA Images / Profimedia

Kraljevsko venčanje tada princeze, kasnije kraljice Elizabete II i princa Filipa održano 1947. godine jedan je od najvažnijih događaja u skorijoj istoriji britanske monarhije.

 

Ćerka nekadašnjeg kralja Džordža VI tog dana izgledala je besprekorno, a do oltara pratilo je 8 deveruša, odevenih u istovetne haljine bajkovitog dizajna. 

 

Mnogo godina kasnije jednu od tih haljina nosila je manekenka Kejt Mos, a sada je završila u rukama novoga vlasnika koji ju je kupio za skoro pa neverovatnih 50.000 dolara.

 

Aukcijska kuća Christie's objavila je 02. jula da je kreacija sa potpisom Norman Hartnell koju je na kraljevskom venčanju nosila ledi Elizabet Lambart prodata za čak 48.420 dolara.

 

To je divna prilika da se stekne evokativan i redak primer istorije kraljevske mode – rekao je stručnjak iz Christie's Benedikt Vinter u zvaničnoj izjavi uoči prodaje.

– Svojim delikatnim dizajnom, prelepim vezom i izuzetnim osećajem za pokret, ova elegantna haljina oličava glamur ser Normanovih radova i nadu koju je venčanje pokojne kraljice i vojvode od Edinburga dalo posleratnoj Britaniji – dodao je on.

 

Haljina za deveruše ledi Elizabet
Haljina za deveruše ledi Elizabetfoto: PA Images / Alamy / Alamy / Profimedia

Očekivana cena prodaje ovog istorijskog komada kretala se između 38 i 63 hiljade američkih dolara, a ovakva aukcijska ponuda smatra se pravom poslasticom za sve strastvene kolekcionare.

 

Venčanje tada princeze Elizabete i princa Filipa
Venčanje tada princeze Elizabete i princa Filipafoto: PA Images / Alamy / Alamy / Profimedia

Ono što je interesantno u vezi sa ovom haljinom jeste činjenica da ju je 2012. godine kontroverzni britanski top model Kejt Mos nosila za potrebe snimanja za jedan modni magazin. 

 

Izvorna vlasnica haljine ledi Elizabet, koja je ovaj deo istorije satkan u komad odeće svojevremeno darovala modnom muzeju "Bath", upoznala se sa Kejt i bila veoma srećna što će manekenka na ovaj način oživeti kreaciju koju je ona nekada nosila kao deveruša tadašnje princeze.

 

Deveruše u haljinama na kraljevskom venčanju
Deveruše u haljinama na kraljevskom venčanjufoto: PA Images / Alamy / Alamy / Profimedia

Rečeno je da je ledi Elizabet fotografisanje smatrala zabavnim i da bi bilo sjajno videti Kejt kako isprobava njenu haljinu za deveruše – rekao je Benedikt Vinter.

 

Ni manekenka nije krila oduševljenje povodom upoznavanja vlasnice ovog arhivskog komada.

 

– Upoznavanje ledi Elizabete i nošenje njene haljine, koja je imala tako divno nasleđe, bio je za mene magičan trenutak. Osećala sam se kao da nosim deo istorije – istakla je Kejt Mos.

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

Ne kupujte da biste bacili!

 

 

makonda-tracker