Kako vam se dopada?

Šta će se nositi ove godine? SIGURNO NE DOSADA! Ovo su ključni trendovi koji u 2024. postaju prava OPSESIJA influenserki

0

Kako se čini kolekcija, jesen/zima 2024/2025. potpuno će baciti u senku dosadašnje kreacije, u pitanju su sasvim novi, smeli, avangardni komadi, koji se suprostavljaju dosadašnjem poimanju mode.

foto: Steve Wood / Shutterstock Editorial / Profimedia
foto: Steve Wood / Shutterstock Editorial / Profimedia

Odgovor na pitanje šta je to prava moda ujedno je i poruka koja objedinjuje sve kreacije nove sezone jesen/zima za 2024/2025. godinu. 

 

Matje Blazi iz Bottega Veneta rekao je da je  "zainteresovan da od svakodnevnice napravi spomenik", što u suštini predstavlja moto za jesen/zimu 2024/2024. godine.

 

Uopšteno govoreći, fokus je manje na silueti, sem modela koji se vraćaju na naramenice širokih proporcija koje je davnih 80-ih radio Klod Montana, akcenat je ovog puta na materijalima i taktilnosti.

Sve u svemu, dominiraju kombinacije sa popularnim materijalima od kojih su se istakli: tradicionalni tvid, riblja krljušt, šljokice, saten, prirodni materijali poput vune, ali i veštačko krzno.

 

Za jesen/zimu 2024. godine preovladavaju ski džemperi koji možda predstavljaju nostalgiju za snegom, kojeg su klimatske promene učinile sve ređim u nekim delovima sveta.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Vogue (@voguemagazine)

 

Gornja odeća od striže, veštačkog krzna, perja i prediva pruža više od topline, ovi komadi su često veliki, prosto su kao stvoreni za vas.

 

Bilo da tražite glam preko Diane Ross ili Carrie Bradshav ili se pak, oslanjate na kreaciju visokog boema koja se ponovo rasplamsala u modnoj kući Chloe .

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Vogue (@voguemagazine)

 

Ovo su ključni trendovi na nedeljama mode za kolekciju jesen/zima 2024/25.

 

Iako su dizajneri više usredsređeni na dnevnu odeću za ovu kolekciju, predstavljeni su i komadi koji će biti neizostavni ove jeseni/zime u večernjem provodu.

 

Na ovogodišnim nedeljama mode predstavljene su kolekcije za jesen/zimu 2024/2025. godine, na kojima pre svega, prevladavaju ukrasi od šljokica, prikazani za dan i noć koji omogućavaju ekstrovertniji izraz, a jedan od takvih je Gucci model:

 

Kolekcija jesen/zima 2024/2025
Kolekcija jesen/zima 2024/2025foto: Steve Wood / Shutterstock Editorial / Profimedia

Modeli su većinom nosili ultramušku odeću, koja nije bila popularna za žene sve do kasnih 60-ih. 

 

Dok je modna kuća Dolce & Gabbana komponovala odeću koja je priklonjena ovom arhetipu i podseća na Getzbijevu večernju zabavu, drugi se rastaju od nje, koristeći satensku traku u predelu struka kao način da se poigraju protiv formalnosti ili rodnih stereotipa.

1 / 2 Foto: www.fashionpps.com / Avalon / Profimedia

Silueta se učvršćuje u sezoni jesen/zima u naramenicama koje su široke, ovo je preuzimanje od oblika koji je Klod Montana, pionir 80-ih godina prošlog veka osmislio. 

 

Prava, zaobljena i široka, velika ramena vladaju prostorom i prenose autoritet, stoga će, kako se čini, biti hit i ove sezone.

 

Kolekcija jesen/zima 2024/2025
Kolekcija jesen/zima 2024/2025foto: JM HAEDRICH / Sipa Press / Profimedia

Moda sa istaknutom kragnom, takozvan ekstravagantne kragne će do 2024. biti ono što su veliki rukavi bili do 2023, dakle apsolutni hit. Kako se čini ove sezone ni jedna dama u svojoj kolekciji neće preskočiti džemper sa dugom, širokom i upečatljivom kragnom.

 

Zanimljivo je da se kopčanje pozadi vraća takođe u modu ove sezone, što odevnoj kombinaciji daje određenu sofisticiranost, ali i ekstravaganciju.

1 / 2 Foto: Rick Gold / Capital pictures / Profimedia

Mnogi modni dizajneri su pokušali da nađu načine kako da pronađu lepotu u kreaciji ili da naprave red u haosu.

 

Ovo je najbolje pošlo za rukom Balenciagi, gde je Demna izjavio da kreacija nije savršenstvo već njegova suprotnost: „nesavršenost, neuspeh ili promašaj“ i istakao da je to ono što nas „sada čini ljudima“ i „razlikuje nas od mašina“.

Ova ideja neslaganja, revolta i želje za rasparčavanje, izražava se na kreacijama koje variraju od nežnih i finih do ekstremnijih dekonstrukcija.

 

Ove jeseni sve će podivljati za obimnom gornjom odećom koja se pravi od od veštačkog krzna, perja, tkanine, striže ili prediva, biće ogromna i ceo akcenat odevne kombinacije pašće na nju.

 

Kolekcija jesen/zima 2024/2025
Kolekcija jesen/zima 2024/2025foto: Steve Wood / Shutterstock Editorial / Profimedia

Kontraintuitivno, jedan od načina na koji dizajneri potkopavaju ideju algoritamski spljoštene kulture jeste kroz odeću koja fizički prihvata ideju izjednačavanja kroz konstrukciju. 

 

Čineći ovo, oni nastavljaju tradiciji Martina Margiele, koji je jednom rekao za Vogue:

 

- Kada ponovo kreiram odeću, staru ili novu, to radim iz razloga da je transformišem, a ne da je uništim.

 

Ova ideja izgradnje i rekonstrukcije onoga što već postoji je ideja koju moda treba da prihvati.

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO:

Jelena Karleuša na Nedelji mode

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

makonda-tracker