Ona ju je obožavala

"Tu devojku treba strpati u SANATORIJUM": Haljinu koju su nazivali NAJGLUPLJOM U ISTORIJI Oskara nemoguće je zaboraviti

0

Nakon što pevačica prošetala crvenim tepihom u ovoj kreaciji, usledila je maltene medijska hajka, a veliki broj modnih znalaca je istakao da im se ne dopada. Ipak, bilo je i onih koji su je smatali fantastičnom!

Bjork na dodeli Oskara 2001. godine
Bjork na dodeli Oskara 2001. godinefoto: TIMOTHY A. CLARY / AFP / Profimedia

U 95 godina dugoj istoriji dodele Oskara imali smo priliku da vidimo mnogo interesantnih kreacija, od veličanstvenih toaleta u kojima je na crveni tepih stizala Odri Hepbern preko drapiranih haljina s naramenicama osamdesetih do pravih remek-dela proteklih godina.


Malo koja od njih je, međutim, toliko čuvena kao ova.


Kada je islandska umetnica Bjork 2001. dobila poziv da prisustvuje 73. dodeli Oskara, poželela je da zaista ostavi utisak.

Bila sam vrlo svesna da će to biti moj prvi i poslednji put na dodeli Oskara. Zato sam htela da doprinesem nečim što se odnosi na plodnost, te sam pomislila da ponesem nekoliko jaja – rekla je Bjork kasnije za CDNow.


Zato se pojavila u izdanju kakvo ceremonija dodele nagrada američke Akademije filmskih umetnosti i nauka do tad nije videla: u haljini u obliku labuda.

 

Bjork na dodeli Oskara 2001. godine u labud-haljini
Bjork na dodeli Oskara 2001. godine u labud-haljinifoto: Stewart Cook / Shutterstock Editorial / Profimedia

U pitanju je kreacija makedonskog dizajnera Marjana Pejoskog, inspirisana labudom, čitava u obliku tela ove ptice, dok se punjena tkanina pruža oko vrata u obliku vrata, na grudi pada glava labuda. Da upotpuni svoj performans, Bjork se pretvarala da polaže jaja na crveni tepih.


Bjork je kasnije pozirala u ovoj keraciji za omot svog alumba Vespertine 2001, a nosila je neke njene varijante i na turneji koja je usledila.


Nedelja i mesecima kasnije, svet je pričao o neobičnoj haljini, a komentari su uglavnom bili negativni, pa je Bjorkina toaleta proglašena "modnim promašajem godine". Nazivali su je "bizarnom", "besmislenom", "komičnom", a kandski modni kritičar Stiven Kodžokaru rekao je da je ova kreacija "nešto najgluplje što je u životu video". Čuvena Džoan Rivers rekla je za islandsku superzvezdu da "ovu devojku treba staviti u sanatorijum".

 

Bjork na dodeli Oskara 2001. godine u labud-haljini
Bjork na dodeli Oskara 2001. godine u labud-haljinifoto: Orange County Register / Zuma Press / Profimedia

Međutim, mnogi su je hvalili zbog originalnosti – New York Observer pisao je da je njihova ocena haljine koju je Bjork nosila "potpuno obožavanje", dok je i američka rokerka Melisa Eteridž imala samo reči hvale.


To je samo haljina – odgovorila je Bjork na medijsku hajku i pojasnila zašto je odlučila da ponese nešto trako neobično.


Ne znam zašto sam opsednuta labudovima, ali, kao što sam rekla, sve na mom novom albumu je o zimi, a oni su beli, kao neka vrsta zimske ptice. Očigledno vrlo romantična jer je monogamna – rekla je Bjork. – To je jedna od onih stvari u kojima sam možda preduboko da bih mogla da objasnim.  Kad si opsednut nečim, možeš to da objasniš pet godina kasnije, ali u tom trenutku ne znaš tačno zašto. Sada mi se čini da labudovi predstavljaju mnogo toga.

 


Pretpostavlja se da je haljina inspirisana fotografijom Eni Libovic objavljenom u magazinu Vogue 1997, na kojoj Leonardo Dikaprio drži labuda, dok je ptici vrat obavijen slično kao u slučaju ove toalete.

Legendarna glumica Marlen Ditrih nosila je 1935. sličnu haljinu na jednom maskenbalu.

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

Lokalni dizajneri organizovali reviju posle 20 GODINA

 

makonda-tracker