kakva priča!

Pre 26 godina je izazvala MODNI ZEMLJOTRES: Jedna od najpoznatijih haljina 90-ih zapravo je – KUHINJSKA KRPA

0

Nakon što je pevačici stigla mala crna haljina modne kuće Gucci, ona je doživela nalet inspiracije koji nije smela da uguši, a rezultat je kultna haljina

Nastup grupe Spice Girls 1997. na dodeli BRIT nagrada
Nastup grupe Spice Girls 1997. na dodeli BRIT nagradafoto: Richard Young / Shutterstock Editorial / Profimedia

Ženski muzički sastav Spice Girls obeležio je devedesete svojim pevljivim i živahnim hitovima i estetikom tipičnom za tu eru, koju su Viktorija Bekam, Džeri Halivel, Melani Braun, Melani Čizom i Ema Banton dovele do savršenstva.


Eksperimentisale su s krop topovima, mini-suknjama, otkačenim repićima, tamnom olovkom oko usana, tankim obrvama... ali haljina s jednog nastupa definitivno je ostala najupamćenija.


Kada su 1997. godine, Spice Girls nastupile na dodeli BRIT nagrada, koje su britanski "odgovor" na Gremi, šou je "ukrala" Džeri Halivel, odnosno Džindžer spajs.

 

Ona je Who Do You Think You Are pevala obučena u mini-haljinu ravnog kroja, preko koje je bila istaknuta zastava Ujedinjenog Kraljevstva, dok je pozadi bio simbol mira, a malo je poznato da je u pitanju obična mala crna haljina koju je Džeri sama doterala.

 

Pogledajte fotografije ove neobične haljine.

1 / 5 Foto: Richard Young / Shutterstock Editorial / Profimedia


Pet dana pre dodele BRIT nagrada, Džeri je stigla haljina od modne kuće Gucci, koja je bila lepa, ali je ona želela nešto više, otkrila je u svojoj knjizi "Ako bi samo..." iz 1999.

 

Ona je skicirala šta bi želela od svoje haljine, inspirisana američkim isticanjem državne zastave na odeći, a potom zamolila svoju sestru Karen da joj pomogne da napravi nešto po njenoj zamisli.

 

Karen je bila zabrinuta da će im na vrata zakucati policija jer je "protiv zakona da ukalja zastava", dok su Džerini saradnici strahovali da će ih povezivati s rasistima i nacionalistima jer je u to vreme ovu zastavu kao simbol koristio Nacionalni front, desničarska politička partija.

 


Za svaki slučaj, tražila sam da mi za leđa prišiju ogroman simbol mira – napisala je Džeri.

 

Međutim, ono što je posebno interesantno jeste da je Gucci haljina doterana "sa štapa i kanapa": jedino što su Džeri i Karen mogle da nađu, a da ima zastavu Kraljevstva, bila je kuhinjska krpa. Zato su iskoristile nju i samo je prišile na malu crnu haljinu!

 

Ova haljina preko noći je pokrenula trend nošenja detalja s motivima britanske zastave širom sveta, a on se i danas povremeno vraća.

 

Pogledajte ovaj nastup.


I tu nije kraj kreativnosti Džeri Halivel ovaj nastup! Kako je otkrila u emisiji komičara Džimija Felona, crvene čizme do kolena koje je tada nosila nisu prvobitno bile crvene, već ih je obojila lakom za automobile, što je omaž njenom ocu automehaničaru.

 

Nastup Džeri Halivel s grupom Spice Girls 1997. na dodeli BRIT nagrada
Nastup Džeri Halivel s grupom Spice Girls 1997. na dodeli BRIT nagradafoto: Richard Young / Shutterstock Editorial / Profimedia

BONUS VIDEO

Haljina koja menja boju

 

makonda-tracker