večni trend

Požurite dok nisu skupe! Ako možete da kupite samo jedan par obuće za jesen – neka to budu OVE ČIZME

0

Nose se u farmerke, mini-suknje, ma baš sve što što zamislite i verovatno će se nositi zauvek, a u ovo doba godine su najpovoljnije.

Devojka od stila u street style izdanju na nedelji mode
Devojka od stila u street style izdanju na nedelji modefoto: Mauro Del Signore/Shutterstock

Dok letnja sezona još uvek traje, ali nam svežija jutra i večeri najavljuju da se bliži jesen, već polako razmišljamo o tome kojom ćemo obućom uskoro zameniti espadrile, baletanke, sandale i papuče.


Naravno, jeseni se obično najviše radujemo zbog čizama, koje ovih dana možete naći po nižim cenama jer im nije sezona. Ukoliko se planirali raniji jesenji šoping, vredi imati na umu koji će model jesenje obuće biti dominantan, a uz to je vrlo praktičan i odlično se kombinuje.


I ove godine to će biti kombat čizme – to je trend koji se vratio pre nekoliko godina i ne mrda nigde!

 

Takozvane kombat čizme, inspirisane miilitary stilom, odavno su prevazišle granice punk i grunge kulture i postale simbol savremene udobnosti. Simbol koji se uglavnom ne vezuje za sezonu, ali ga, logično, najviše nosimo tokom jeseni.

 

Pogledajte koje su modele prošle godine nosile domaće i strane zvezde.

1 / 6 Foto: RACHPOOT / BACKGRID / Backgrid USA / Profimedia


Priča o kombat čizmama počinje 1945. godnie, kada se čuveni dr Klaus Martens povredio tokom skijanju u austrijskim Albpima, pa "iz nužde" napravio ubacio u svoje cipele "jastučiće" koji su mu omogućili da hoda uprkos strašnim bolovima u predelu skočnog zgloba. Uskoro je ovaj njegov modni patent osvojio svet mode, a posebno su ga cenile starije žene og doba zbog toga što su nove duboke cipele ili plitke čizme pružale udobnost i eleganciju istovremeno!

 


Griggs je potom patent dr Martensa doterao i oplemenio žensku i mušku modu, dodao im vazdušni đon, kontrastne žute šavove... Godine su prolazile, a ova obuća ušla je i u mladalački stil, kao simbol novog pokreta – panka!

 

Uskoro postaje amblem anarhističke subverzivnosti koju Vivijen Vestvud gradi u Londonu, u kombinaciji s farmerkama, zihernadlama ili kožnim jaknama, kako i danas nosi Selena Gomez.

 


Međutim, tokom devedesetih, ove čizmice pojavljuju se grandž kombinacijama glumica Vinone Rajder i Gvinet Paltrou, sa neprozirnim crnim hulahopkama i mini-suknjama, uz zvuk Nirvane i Perl Džema.

 


Danas, kombat čizme se nude u raznim varijantama, oblicima, s neobičnim đonovima, u najneočekivanijim dezenima i bojama, a možete ih nositi kako god zamislite.

 

 

 

BONUS VIDEO Ko su kraljice stila u Srbiji?

 

makonda-tracker