hoćete li probati i vi?

Ovaj šik detalj uskoro će biti – na svakom koraku! Valentino vraća zaboravljeni trend o kom svako ima mišljenje

0

Od 74 modne kombinacije na najnovijoj reviji modne kuće Valentino, baš svaka je imala ovaj aksesoar

Penelope Kruz velika je ljubiteljka kravata
Penelope Kruz velika je ljubiteljka kravatafoto: EPA-EFE/JUANJO MARTIN

Tanka crna kravata je detalj koji bez sumnje izaziva reakciju.


Za nekoga je ona simbol strogog kodeksa oblačenja, za one koji su odrasli 90-ih i ranih dvehiljaditih ona je obeležje pank kulture. U svakom slučaju, crnu kravatu teško je ne povezivati s onim kroz šta nam se urezala u sećanje.


Međutim, Pjerpaolo Pičioli novom kolekcijom modne kuće Valentino za jesen 2023. ima nameru da to promeni i da nekada vrlo popularnom dodatku da novu, svežu i drugačiju modnu priču.

 

Na reviji ready-to-wear odeće tokom Nedelje mode u Parizu na kojoj je prestavljena ova kolekcija viđena su 74 modna izdanja i sva – do poslednjeg – imala su tanku crnu kravatu! Neki modeli nosili su je u već poznatom kontekstu, s pantalonama i sakoima, a neki ispod haljina napravljenih u potpunosti od crvenih mašnica, dugačkih belih haljina, šljokičastog pink trenč mantila...

 

U galeriji pogledajte samo neke od različitih i zanimljivih primera.

 

1 / 6 Foto: Rick Gold / Capital pictures / Profimedia


Crna kravata. To je bukvi opis, kodifikacija, a ne šifra – naveo je Pičioli u opisu revije. – Uputstvo može postati poziv, dres kod može osloboditi, ograničenje može biti oslobađajuće. Jednako tako, univerzalni simbolizam može biti otvoren reinterpretacijama, redefiniciji. Arhetipovi se mogu ponovo zamisliti, a moć u poznato može proizići iz ponovnog otkrivanja u novom kontekstu.


I u tome ima smisla – Generacija Z jedva da je iskusila bilo kakvu uniformnosti, što je možda razlog zašto počinju da ih privlače kravate. Za njih tanka crna kravata može da znači nešto sasvim drugačije nego starijima, a dizajneri računaju s tim.

 

Crna kravata može biti i decentan, jedva primetan detalj u autfitu
Crna kravata može biti i decentan, jedva primetan detalj u autfitufoto: Bertrand-Hillion Marie-Paola/ABACA / Abaca Press / Profimedia

 

makonda-tracker