remek-delo

41 godinu kasnije — ona ČINI DA KOLENA KLECAJU! Muglerova mala crna haljina zbog koje SVI pričaju o seriji "Euforija"

0

Svega nekoliko dana pre nego što je Tijeri Mugler preminuo, u najpopularnijoj seriji u ovom trenutku videli smo jednu od toaleta koja je obeležila njegovu karijeru i koja je samo jedan u nizu dokaza da je slavni Francuz bio decenijama ispred svojih kolega.

foto: LANDMARK MEDIA / Alamy / Alamy / Profimedia
foto: LANDMARK MEDIA / Alamy / Alamy / Profimedia

Serija "Euforija" u drugoj sezoni donela je dragocene modne trenutke i iskoračila u odnosu na prve epizode, pa smo tako imali priliku da vidimo komade i odevne kombinacije koje su u korak s najnovijim trendovima, ali uz izraženu vintidž crtu. Leksi je tako "srušila internet" romantičnim stajlingom u duhu sedamdesetih, Medi Perez savršeno nosi odevne varijante kakve su obeležile devedesete i početak dvehiljaditih, a u jednoj sceni je pokazala da s lakoćom može da prelazi iz stila u stil — kada je istražila čarobni svet garderobera bogatašice za čiju porodicu radi kao bebisiterka.

 

Nakon što uspava dete, Medi ulazi u ogroman walk-in orman, uključuje svetlo i prepušta se čaroliji elegantnih i skupocenih haljina, među kojima se jedna odmah izdvojila. Sasvim slučajno, u pitanju je model čiji dizajn potpisuje slavni Tijeri Mugler, francuski dizajner koji je preminuo nekoliko dana po emitovanju ove epizode.

Poznat po spektaklu koji je donosio na modnu pistu, Tijeri Mugler predstavio je tokom višedecenijske karijere niz futurističkih modela i započeo u 20. veku ono što je danas poznato kao "fetišistička moda". Više nego Žan Pol Gotje, on je istraživao svet fetišizma i služio se lateksom i kožom i pokazivao svoje viđenje izrazito dominantne i seksualne žene. Koristio je svoje baletsko iskustvo i ljubav prema pokretu, fotografiji, hvatanju onog posebnog trenutka, a njegove modele odlikuju šarenolikost u kroju i bojama i neočekivana rešenja.

 

Irina Šajk
foto: Profimedia

Ipak, među njegovim haljinama našle su se i jednostavnije toalete — svedene onoliko koliko je njegova beskrajna mašta dopuštala.

 

Upravo je takvo Muglerovo viđenje male crne haljine kakvu je glumica Aleksa Demi u ulozi Medi Perez probala u "Euforiji" i koja je ostavila najsnažniji utisak u sceni u kojoj se ona presvlači probajući luksuzne komade svoje poslodavke. 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by NEW MUSE (@newmusestore)


Dok je ovaj model ulepšan lepršavom i širokom suknjom, onaj originalni krasi donji deo pripijen uz noge.

 

Nazvana, vrlo prikladno, "Vampirka", ova haljina ima sve odlike Muglerovog stila: tu je pripijen i strog korset, tu je prepoznatljiv oblik leptirovih krila koji se izdiže iznad niskog dekoltea, tu je veo donekle mračne i fetišističke aure koji obavija ovaj model.

 

 

Za razliku od drugih Francuzovih upečatljivih haljina koje su ušle u istoriju mode, ova je jednobojna i pomalo romantična, a kako je predstavljena za jesen 1981. godine, krase je detalji karakteristični za ovo modno razdoblje, u vidu kratkih puf rukava i jednog pepluma. Napravljena je od svilenog pliša, a pored crne bila je dostupna u skarletnocrvenoj i smaragdnozelenoj boji.

 

 

Crni model danas se čuva i izložen je u Muzeju umetnosti u Indijanapolisu, a u prošlosti ga je nosila nekolicina slavnih dama, uključujući Natali Portman. Obično se opisuje kao simbol Muglerovog viđenja žene kao seksepilne, moderne, samouverene i tako, tako moćne!
 

Natali Portman, Mugler, Vampir haljina
foto: Image Press Agency / Alamy / Alamy / Profimedia

 

makonda-tracker