kraljica tašni

Najskuplja košta 500.000 DOLARA: Zašto su birkinke toliko skupe i kako prepoznati KOPIJU?

2

U čemu je tajna torbe koja važi za najluksuzniji aksesoar na svetu?

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Hermès Birkin ― jedna od najlepših i najskupljih torbi na svetu, ultimativni statusni simbol. Njihova cena varira između 9.000 i pola miliona dolara, odišu luksuzom i nema zaljubljenice u modu koja nije očarana njima. Neki ih smatraju boljom investicijom od kupovine zlata i akcija, a najstuplja je Hermès Himalaya Birkin, čija cena iznosi vrtoglavih 500.000 dolara.


Kako su nastale?


Kao što je jasno na osnovu njihovog imena, za sve je "kriva" Džejn Birkin, engleska glumica koja je sasvim slučajno na jednom letu od Pariza do Londona sedela pored Žan-Luja Dime, izvršnog direktora modne kuće Hermès.

 

Džejn je, naime, bila poznata po tome što je svugde nosila pletenu korpu, a kada je pokušala da je stavi u deo za ručni prtljag sadržaj korpe se prosuo.

 

Džejn Birkin
foto: Profimedia

 

Džejn se požalila svog saputniku da joj je teško da pronađe torbu koja bi joj se dopala, nakon čega joj se Dima predstavio i počeli su da zamišljaju savršenu torbu za ručni prtljag. Godinu dana kasnije, predstavio joj je torbu nazvanu po njoj ― Birkin, prostran, ali vrlo sofisticiran model od kože savršen za svakodnevnu upotrebu. Džepovi su bili funkcionalni, a iz tašne ništa nije ispadalo, baš kako je želela.


Ipak, zanimljivo je da je Džejn Birkin nakon izvesnog vremena tražila da se torbi promeni ime jer ne želi da se ona povezuje s masovnim i okrutnim ubijanjem životinja zarad mode, ali joj želja nije uslišena.

 

1 / 7 Foto: Profimedia

 

  • Zašto su tako skupe?


Birkinke se proizvode u Francuskoj, i to od kvaliteta vrhunske klase, kao što su teleća, aligatorova, pa čak i nojeva koža. Svaka je izrađuje ručno, a majstori su mahom završili parisku kožarsku školu Ecole Gregoire – Ferrandi i upotrebljavaju alat star oko 150 godina. Izrada obično traje od tri do četiri dana, a jedan majstor može da napravi najviše četiri torbe za Hermès. Oni koji koriste krokodilsku kožu moraju da imaju makar petogodišnje iskustvo rada na manje luksuznim modelima.

 


Ono što birkinama daje na prestižu je to što postoji lista čekanja na koju se kupci upisuju i čekaju mesecima ili čak godinama da dođu do torbe iz svoje mašte.

 

  • Kako prepoznati lažnu?

 

  • Veličina

Birkinke se izrađuju u standardizovanim dimenzijama, a u dnu mogu da budu široke, 25, 30, 35, 40 i 50 centimetara, dok sui tokom devedesetih pravljene i manje varijante širine 15 i 20 centimetara. Sve osim toga su ― kopije!

 

 

  • Materijal

Bez obzira na to da li je napravljena od teleće ili kože neke egzotične životinje, za izadu torbi Hermès Birkin koriste samo najkvalitetniji i najskuplji materijali, što znači da nikad nećete videti novu koja je na bilo koji način oštećena, već je to moguće samo sa iznošenim modelima.


Takođe, jasan pokazatelj da je u pitanju fejk torba jesu očigledne razlike između materijala između prednje i zadnje strane ili između dna i vrha tašne, jer su komadi s vidljivim razlikama nastale u procesu masovne proizvodnje.

 

 

  • Šivenje

Svaku birkinku od početka do kraja pravi jedna osoba, koja bira boju i veličinu tašne, a šije je uz pomoć komplikovane tehnike i upotrebom dveju igala koja se teško uči i nemoguće ju je imitirati. Iako je ovo šivenje precizno i pedantno, nije ravnomerno i jednoobrazno kao u slučaju torbi koje se šiju na mašini.

 

 

makonda-tracker