BEAUTY REPORTER

Efikasno uklanjanje strija

0
Atrofična oštećenja u vezivnom tkivu epiderma, u najvećoj meri predstavljaju estetski problem kome je svako, bez izuzetka, podložan. Pre nego što stigne leto i lagana garderoba, na vreme bi trebalo rešiti ovaj problem, a naša stručna saradnica objašnjava na koji način to može da se učini
foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Najčešću prepreku žena u težnji ka perfektnom izgledu predstavljaju atrofična oštećenja u vezivnom tkivu epiderma, nastala usled prebrzog rastezanja kože, koja se nazivaju strijama. Periodi ubrzanog fizičkog razvoja, kao na primer pubertet, trudnoća, gojaznost i bodibilding, uzrok su nastajanja ovih promena na koži. Mesta koja su najviše izložena rastezanju su ramena, nadlaktice, grudi, trbuh, zadnjica i kolena. Usled promena u strukturi kolagenih i elastičnih vlakana u dubljim i površinskim delovima epiderma, javljaju se crvene, bele ili sedefaste linije različite dužine i debljine.


Strije može dobiti svako. Za njihov nastanak donekle je odgovorna genetika, koja određuje kvalitet kože i vezivnog potkožnog tkiva, pa tako neke osobe imaju povećanu sklonost ka nastanku ove dermatološke anomalije. Kod svežih strija crvene boje, izraženija je reorganizacija površnog kolagena i dublje postavljenog elastina. Kod belih ili sedefastih u epidermu postoji atrofija, odnosno nedostatak kolagena i elastičnih vlakna, pa su one po izgledu najsličnije ožiljku.

 

Počnite već danas: 3 sjajna načina da sprečite i ublažite strije

 

foto: Shutterstock

PREVENCIJA


Rešiti se strija, naročito prirodnim putem, nije nimalo jednostavno. U nekim slučajevima ovaj problem može da se predupredi, odnosno ublaži. Tokom puberteta i trudnoće korisno je utrljavati u kožu kreme protiv strija na mestima gde se njihov nastanak očekuje. Preporučuje se hrana bogata belančevinama, kao i unos velike količine vitamina C, ali i redovna kontrola telesne mase.


LEČENJE


Postoje razni kozmetički preparati, kreme, masti i gelovi, ali nemoguće je lokalnom terapijom u potpunosti ispraviti kolagena i elastična vlakna, kao i druge deformacije u strukturi kože. S obzirom na loše rezultate koje daju kozmetički preparati, u borbi protiv strija ostaje nam da se priklonimo intenzivnijim tretmanima.


VRSTE TERAPIJA


Kao jedno od rešenja može biti i UVB zračenje koje, u ranoj fazi, može ublažiti gubitak pigmenta. Tu je i karboksi terapija, metoda kojom se ubrizgava medicinski ugljen-dioksid direktno u strije. Dolazi do povećanog dotoka kiseonika i stvaranja novih krvnih sudova, a krajnji rezultat jeste obnavljanje tkiva kolagenezom. Terapija laserima takođe je efikasnija kod svežih strija. Laserski zraci zagrevaju strukturu kože, a toplota stimuliše produkciju kolagena i elastina. Hemijski piling deluje na sličan način jer kiselina stimuliše produkciju kolagena i elastina, dok radio-talasi zagrevanjem podstiču kolagenezu. U savremenoj medicini najefikasniji su hirurški tretmani, kada se abdominoplastikom uklanja deo kože na kojem se nalaze strije. Ipak, najbolji rezultati postižu se kombinovanjem više metoda. Tretmani su dugotrajni i treba ih ponavljati.

( Piše: dr Spomenka Maksimović, spec. dermatovenerolog, Priredila: Tijana Grujić )
makonda-tracker