BEAUTY REPORTER

Lečenje tečnim azotom: Sve što treba da znate o jednoj od najboljih metoda za tretiranje kože

0
Krioterapija je metoda koja se u dermatologiji koristi za sanaciju promena na koži zaleđivanjem i na taj način uspešno se razara tkivo koje je potrebno ukloniti

 

foto: Shutterstock

Kada se kraste odljušte, s njima otpada i promena na koži koja je bila tretirana. Posle toga ostanu plitke ranice, kojima treba 7-15 dana da zarastu. Savetuje se pranje vodom i blagim sapunom, a nakon toga primena antibiotskih kremova da bi se sprečila eventualna infekcija. Promene ne treba češati i na silu skidati krastice zato što se mogu pojaviti ožiljci. Takođe, savetuje se striktna zaštita od sunca, jer tretirana mesta imaju tendenciju da potamne. Retko kada ih je potrebno prekrivati gazom ili flasterom.

 

​Fitoterapija – prirodno lečenje

NEŽELJENI EFEKTI

 

Mogu da se pojave neposredno nakon primene, u vidu bolova, ukoliko je promena dublja (npr. bradavica na nozi), a traju i nekoliko sati. Oticanje i crvenilo tretiranih mesta može se javiti odmah nakon zaleđivanja, a najčešće posle dva-tri dana. Mehuri nastaju kao posledica terapije, a nakon toga stvaraju se kraste. Kod nekih pacijenata lako se formiraju mehuri, i to ne znači da je koža bila previše zaleđena. Oni se retko kad ispune krvlju, a praksa je da se ne prazne, već se sačeka da se sami probuše. Izuzetno retko može doći do infekcije, a tada se javljaju bolovi i gnojna sekrecija.

makonda-tracker