BEAUTY REPORTER

Lečenje tečnim azotom: Sve što treba da znate o jednoj od najboljih metoda za tretiranje kože

0
Krioterapija je metoda koja se u dermatologiji koristi za sanaciju promena na koži zaleđivanjem i na taj način uspešno se razara tkivo koje je potrebno ukloniti
foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

 

foto: Promo

 

Piše:
Dr Olga Osipov,
dermatolog Doma zdravlja
MediGroup Kalenić


Tečni azot koristi se u dermatologiji za lečenje aktiničnih keratoza crvenkaste hrapave površine koje se nalaze na suncem oštećenoj koži, najčešće na licu i rukama kod starijih osoba, seborejičnih keratoza, tzv. masnih bradavica, koje su takođe česte kod starijih na licu i trupu, fleka od sunca, zatim lečenje bradavica, kondiloma i drugih dobroćudnih promena na koži. Može se koristiti i u tretmanu keloida, Granuloma annulare, hemangioma, uraslog nokta itd. Pogodan je za starije osobe i za trudnice, a deca ponekad ne sarađuju zbog bola i straha, pa je potrebno da se pripreme za proceduru.

 

Hormonska terapija pre vantelesne oplodnje

 

POSTUPAK TERAPIJE

 

Krioterapija tečnim azotom retko se koristi za lečenje malignih promena na koži (bazocelularni karcinom, Bovenova bolest itd). Tečni azot uobičajeno se primenjuje u vidu spreja, iz boce pod pritiskom, koja ima usmerivač mlaza. Nekada se koristi i štapić s vatom na vrhu koji je umočen u azot. Ova terapija ne radi se s primenom anestezije, mada je sam proces pomalo bolan. Obično traje nekoliko sekundi, zavisno od debljine i vrste promene koja treba da se leči. Zaleđena koža postaje bela i potrebno je nekoliko minuta da se odledi do normalne temperature. U narednih nekoliko sati do dana najčešće se pojave mehuri, koji se pretvore u kraste.

 

makonda-tracker