Jelena Tomašević: Uvojci od kojih zastaje dah

Pevačica Jelena Tomašević je redovan gost frizerskih salona i uživa u čestim promenama frizure i boje kose, ali je pre tri godine odlučila da skine nadogradnju, vrati se u prirodnu smeđu nijansu i bar na neko vreme prestane s eksperimentisanjem
0
1 / 4 Foto: Miša Obradović

Budući da stalno raste, kosa prolazi kroz različite faze. Za njen rast zadužene su stanice smeštene u korenu, gde im je omogućena ishrana putem krvi. Vlas čine unutrašnji sunđerasti deo i spoljni omotač sa keratinastim pločicama, koje se preklapaju kao crepovi na krovu. Ako one ne prijanjaju dobro jedna uz drugu, kosa je suva i nema sjaja. Pozitivan učinak na nju imaju boravak na svežem vazduha, uravnotežena ishrana, dobro zdravstveno stanje, redovno vežbanje, ali i miran san. S obzirom na to da kosu smatra jednim od glavnih vizuelnih aduta, pevačica Jelena Tomašević joj posvećuje posebnu pažnju, otkrila nam je kada smo pre tri godine sa njom razgovarali o nezi kose.

- Svaka tri dana idem u frizerski salon gde mi stavljaju najrazličitija pakovanja i ampule, a krajeve skraćujem jednom mesečno. U poslednje vreme mnogo sam eksperimentisala s kosom, čak sam imala i privremenu nadogradnju – na klipse. Kad sam je skinula, ofarbala sam se gotovo u plavo, ali sam brzo shvatila da mi ta boja ne stoji, pa sam odlučila da se vratim u svoju prirodnu smeđu nijansu. Zbog svih tretmana kojima sam izlagala kosu, moram da koristim adekvatne preparate za negu i tako joj vraćam svežinu i sjaj.

Način na koji se kosa neguje zavisi od toga da li je masna, suva ili normalna. Nega normalne kose zasnovana je na upotrebi blagih neutralnih šampona i pranju samo kad je prljava.

Masna koža i kosa najčešće idu zajedno. Masan sloj na vlasima se formira usled izrazitog lučenja lojnih žlezda, pa vlasi postaju opuštene i deluju beživotno. Masnoća privlači prašinu, pa je ovakvu kosu neophodno prati veoma često, ponekad čak i svakodnevno. Preporučljivo je da se koriste blagi šamponi, a posle svakog pranja, prilikom ispiranja, ne bi bilo loše da se u vodu stavi malo sirćeta i tako uspostavi prirodna kiselost.

Zbog nedostatka loja koji stvaraju lojne žlezde, kosa postaje lomljiva, suva, neelastična i na krajevima počinje da cveta. Ovo stanje mogu da ublaže preparati za kondicioniranje, razna pakovanja i masaža kože glave, a pogoršaju često feniranje, izlaganje suncu i tretmani hemikalijama. Zbog svega toga, veoma je bitno odabrati preparate koji odgovaraju određenom tipu kose.


ZA VEĆI VOLUMEN

Još od antičkih vremena, promena prirodnog stanja kose predstavlja važan deo ženskog i muškog stajlinga. Njeno vezivanje i skraćivanje nekada je bio način da se ona ukroti i skloni kako im ne bi smetala pri obavljanju različitih poslova. Do pre jednog veka modni diktati su bili veoma strogi, a pratili su ih samo pripadnici više klase. Danas i žene i muškarci mogu da odaberu boju, frizuru i periku koja im najbolje pristaje. Oblikovanje zavisi od forme lica koje bi trebalo da što više liči na savršen oval, a obavlja se uz pomoć najrazličitijih gelova, musova i voluminajzera. Veoma je bitno da se kosa redovno šiša. Mesečno skraćivanje za pola centimetra doprinosi bržem rastu.

SIGURNA I NA SUNCU

Pošto nam predstoje vreli dani, kosu treba dobro zaštititi od sunca. U tu svrhu su idealni sprejovi i gelovi sa UV filterima, vosak i krem za finiširanje. Na plaži je korisno upotrebiti nerafinisano maslinovo ulje, kao i ona aromatična, bademovo ili čičkovo, koja se nanose u samo nekoliko kapi i to isključivo na krajeve.  U svakom slučaju, pri tome nikako ne treba preterivati, posebno ukoliko je reč o kratkoj kosi, jer to može dovesti do njenog opadanja. U nedostatku adekvatnih preparata, ponekad mogu poslužiti i kvalitetno mleko ili ulje za sunčanje.

PERUT, NE NIKAKO

Čest problem sa kojim se suočavaju i žene i muškarci jeste pojava peruti. Iako eksperti tvrde da to nije neuobičajeno, ekstremni slučajevi perutanja nisu izazvani normalnim uklanjanjem mrtvih ćelija, već preteranom masnoćom kože, nedostatkom određenog sastojka u ishrani ili potencijalnim hormonskim disbalansom. Danas većina šampona ima antidandruf liniju, ali se pri njihovoj upotrebi neophodno konsultovati sa dermatologom. Treba izbegavati četke s oštrim zupcima i vezivanje kose u rep ili pletenicu. Posle pranja se koristi regenerator, on se pažljivo utrljava, a zatim dobro ispere. Preparati za dubinsko delovanje i ulja imaju za cilj negu ozbiljnijih oštećenja.

Ana Rundo Mitić


Tekst je objavljen u magazinu Story, u broju 40, 27. juna 2006. godine.

makonda-tracker