jeste li već probali ovaj trend?

Kažu da deluje kao botoks i pomaže kod akni i ekcema: Sastojak koji možda imate u kuhinji sve popularniji u nezi kože

0

Da ste jednoj od influenserki koja najglasnije preporučuje ovo sredstvo na negu lica pre 10 godina rekli da će ga koristiti, "rekla bi da ste ludi", priznala je, ali tvrdi da joj je zahvaljujući njemu koža u tridesetoj lepša nego kad je imala 21 godinu.

Influenserke preporučuju mnogo neočekivanih sredstava za negu kože, a najnovije je prilično iznenađujuće.
Influenserke preporučuju mnogo neočekivanih sredstava za negu kože, a najnovije je prilično iznenađujuće.foto: ShotPrime Studio/Shutterstock

Društvene mreže omogućile su nam da zavirimo u trikove za negu kože devojaka iz svih krajeva planete, a neki su navodno toliko efikasni da su očas posla preplavili TikTok i Instagram.


Neretko su oni pomalo bizarni, a najnoviji definitivno može da se svrsta u kategoriju. U pitanju je – goveđa mast.


Iako je obično rezervisana za pripremu jela, pripadnici generacije Z tvrde da je u pitanju magični sastojak koji pomaže protiv akni i ekcema i daje koži "staklasti sjaj".

Influenserka Sara, koja stoji iza profila @wellhealthylife na TikToku, tvrdi da je ljudi pitaju da li je koristila filere otkako na kožu maže ovu masnoću.


Da ste mi pre godinu dana rekli da ću mazati goveđu mast na lice, rekla bih da ste ludi – priznala je u jednom snimku. – Imam skoro 30 godina i koža mi dana izgleda bolje nego kad sam imala 21. Svi misle da sam išla na botoks ili na filere, ali nisam radila ništa od toga. Zato ovo zovem prirodni botoks, pošto radi istu stvar, ali ne košta stotine funti.

Ona je dodala i da veruje da koža prerano stari zbog hemikalija koje se ne nalaze u kozmetičkim proizvodima koje inačekoristimo za negu.


Mnogi koji su probali goveđu mast kažu da su oduševljeni rezultatima, naročito žene sa suvom i osetljivom kožom, dok neke tvrde da im je ova masnoća podstakla proizvodnju kolagena.


Ranije ove godine, Poosh, brend Kortni Kardašijan, preporučio je goveđu mast za negu uz tvrdnju da on jača zaštitnu barijeru kože.

 

Goveđa mast je sve popularnija u nezi kože
Goveđa mast je sve popularnija u nezi kožefoto: @holistichealinglucy/TikTok

Da li treba koristiti goveđu mast u nezi kože?


Još uvek nema dovoljno naučnih istraživanja koja bi dala definitivan odgovor na ovo pitanje, ali jedna studija, objavljena 2024. u medicinskom listu Cureus, navodi da bi primena goveđe masti mogla da izazove iritacije kože i fotosenzitivnosti.


Kako za Daily Mail ističe njujorški dermatolog dr Hedli King, "goveđa mast deluje hidratantno, ali ima mnogo alternativa koje ne podrazumevaju okrutnost prema životinjama i na biljnoj su bazi, a sadrže više antioksidanasa i imaju antizapaljensko dejstvo".

 

Ova masnoća može da poremeti i zaštitnu barijeru kože jer sadrži mnogo oleinske kiseline, a dermatolozi preporučuju linolnu.

 

BONUS VIDEO

Tajna lepote Salme Hajek

 

makonda-tracker