zanimljivo

Da li je moguće usporiti rast dlake? 3 trika koji vam mogu pomoći da ređe zakazujete depilaciju tokom leta

0

Još uvek ne postoji nijedno relevantno medicinsko istraživanje koje bi dalo konačan odgovor na ovo pitanje, ali postoji nekoliko logičnih mehanizama koje ima smisla probati

Brži rast dlaka može biti normalna posledica hormonskih promena, ali i znak nekog ozbiljnijeg stanja
Brži rast dlaka može biti normalna posledica hormonskih promena, ali i znak nekog ozbiljnijeg stanjafoto: Dima Zaharia/Shutterstock

Letnja sezona je pred nama, a to znači da će nam koža biti izloženija pogledima, pa ćemo samim tim češće morati da zakazujemo depilaciju.


Ukoliko imate utisak da vam dlake na nogama i rukama rastu brže nego što je normalno, veoma je važno da o tome najpre popričate sa svojim lekarom.


Određene hormonske promene, kao što su pubertet, trudnoća ili menopauza, privremeno mogu da pojačaju rast dlake, a u pitanju su sasvim normalni procesi u telu i vremenom će se rast vlasi usporiti.


Ipak, ubrzan rast može da bude uzrokovan i nekim stanjem koje zahteva pomoć lekara i posebnu terapiju, a samo neka od njih su sindrom policističniih jajnika i Kušingov sindrom.

U svakom slučaju, na svaki znak da treba da budete zabrinuti, obavezno se obratite svom izabranom lekaru, a u međuvremenu možete primeniti i neke od ovih trikova, koji vam sigurno neće naškoditi čak i ako ne uspeju.

 

Ukoliko smanjite nivo stresa, to bi možda moglo da pomogne u usporavanju rasta dlake.
Ukoliko smanjite nivo stresa, to bi možda moglo da pomogne u usporavanju rasta dlake.foto: Antonio Guillen Fernández / Panthermedia / Profimedia
  • Opustite se


Androgeni, koji se stvaraju u testisima, jajnicima i nadbubrežnoj žlezdi, direktno su povezani sa stresom – što smo mu više izloženi, to je androgena više. Ukoliko smanjite nivo stresa, to bi možda moglo da pomogne u usporavanju rasta dlake jer ga androgeni inače stimulišu, iako još uvek nema relevantnih istraživanja koja bi potvrdila takav efekat.

 

  • Ojačajte mišiće


Prilikom izgradnje mišića, koža se rasteže, zahvaljujući čemu se smanjuje njena gustina. To, dalje, u teoriji može da smanji rast vlasi.

 

  • Popričajte sa svojim lekarom o suplementima


Testerasta palma (Serenoa repens) sve češće se povezuje s hormonskom ravnotežom koja može da pomogne u usporavanju rasta dlake. Slično tome, vitamin E je prirodni antioksidans koji se bori protiv povećanja androgena u telu.

 

Na svaki znak da treba da budete zabrinuti, zbog bržeg rasta dlake obavezno se obratite svom izabranom lekaru
Na svaki znak da treba da budete zabrinuti, zbog bržeg rasta dlake obavezno se obratite svom izabranom lekarufoto: Ann Haritonenko/Shutterstock

Pošto još uvek nema dovoljno medicinskih dokaza koji potvrđuju njihov efekat, veoma je važno da o tome najpre popričate sa svojim lekarom i ne uzimate suplementaciju na svoju ruku. Doktor će najbolje proceniti postoji li neki ozbiljan razlog za to što vam dlake rastu brže i da li je potrebno da vas uputi specijalisti ili će neki suplement pomoći.

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

Dijeta po krvnim grupama - da ili ne?

 

makonda-tracker